Az ifjúság európai éve: 2022 – A ti évetek!

Az ifjúság európai éve: 2022 –A ti évetek! címmel állított össze hasznos online kiadványt három erdélyi egyetemista, aki Winkler Gyula EP-képviselői irodájában tölti gyakornoki időszakát.

„A nyár folyamán a MIÉRT és a MAKOSZ meghívására több ifjúsági rendezvényen vettem részt szerte Erdély, sokat beszélgettünk a diákokkal, egyetemistákkal. Azt tapasztaltam, hogy nem jutott el kellő mértékben az információ a tematikus év nyújtotta lehetőségekről, nem sikerült eléggé megtölteni tartalommal a kezdeményezést. Ezért is tartom időszerűnek ezt a kiadványt, hiszen a tematikus év kiváló alkalom, hogy meghallgassuk a fiatalok véleményét, hogy megismerjük és érdemben megvitassuk az ifjúság meglátásait az unió jövőjével kapcsolatban. Az elmúlt évek tükrében még inkább nagy szükség van, hogy az uniós intézmények odafigyeljenek a fiatalok igényeire, elvárásaira, hogy segítsék őket elindítani a felnőtt életben” – emelte ki Winkler Gyula.

2022 szeptemberében az Európai Parlament adott otthont az Európai Néppárt Képviselőcsoport valaha volt legnagyobb ifjúsági rendezvényének. Boncsina Alíz, Csutak Lilla és Pogocsán Ferdinánd ebben a kiadványban az európai ifjúsági hét tapasztalatait, a tematikus év célkitűzéseit, az EPP ifjúságpolitikai elképzeléseit gyűjtötte össze.

Az EPP képviselőcsoport által szervezett Youth Week rendezvényén fiatal politikai aktivisták, fiatal nemzeti parlamenti képviselők, EP-képviselők, európai biztosok és szakértők vettek részt. Együtt, a közös alkotói műhelyeken foglalkoztak Európa és a fiatal polgárai előtt álló jövőbeli kihívásokkal: adatvédelem, ifjúsági munkanélküliség, intelligens mobilitás, fenntarthatóság, biztonság, dezinformáció, sok egyéb mellett.

A kiadvány elérhető ezen a linken.