Az európai polgári kezdeményezés csalódást jelent az európai polgárok számára

Az Európai Polgári Kezdeményezés (EPK) gyakorlatba ültetésével kapcsolatos nyilatkozatot fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság e kérdésben tanúsított bürokratikus, akadékoskodó megközelítése, az európai polgárok uniótól való eltávolodásához vezethet.

“Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerzõdés sikereként könyvelték el, mert úgy vélték, új lehetõséget nyújt az európai polgárok számára, hogy aktívan részt vehessenek az európai jogalkotási folyamatban és a szakpolitikák kidolgozásában. Három évvel a hatálybalépést követõen, a meghirdetett eszköz sajnos inkább csalódást jelent az európai polgárok számára. Az EB bürokratikus, akadékoskodó hozzáállása, éppen ellenkezõ hatást vált ki és jelentõs mértében hozzájárul az európai polgárok kiábrándulásához” – fogalmazott az RMDSZ EP-képviselõje az EP Strasbourgi plénumához intézett írásbeli nyilatkozatában. Az EP hétfõ esti gyûlésének napirendjén szerepelt a polgári kezdeményezésrõl szóló jelentés megvitatása. Winkler ugyanakkor azt is hozzátette: az EP fontos szerepet játszott az EPK jogszabályainak a promoválásában, most pedig a jogrendelet módosítását kezdeményezi.

“Az Európai Uniónak politikai konstrukcióként kell tovább mûködnie, ezért nyitottnak kell lennie a polgárok javaslatai és kezdeményezései iránt. Ezt egyaránt rendkívül fontos megérteni az EU bürokratáknak, de a tagállamoknak is, amelyeknek inkább könnyíteni kellene és nem tovább akadályozni a polgári kezdeményezés eljárását” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselõje, aki reményét fejezte ki az iránt, hogy az EPK-jelentést nagy többséggel fogadja el az Európai Parlament.

“Remélem, hogy a Schöpflin jelentést, amely az EPK-Szabályozás javítására vonatkozó konkrét javaslatokat tartalmaz, nagy többséggel fogadja majd el az EP plénuma. A Bizottság által rövidesen kidolgozandó módosításnak bizonyítania kell azt is, hogy megértette: az Európai Unió válaszút elõtt áll. Vagy megtanuljuk meghallgatni polgáraink hangját és akkor sikeresek leszünk, vagy tovább távolodunk az európai polgároktól, és ezáltal kudarcra ítéltetünk.” – fogalmazott Winkler. 

Schöpflin György európai parlamenti képviselõ jelentésérõl szerdán szavaz az EP plénuma.

Az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-jén lépett hatályba, az EB által javasolt, valamint az EP és az Európai Tanács által elfogadott együttdöntési eljárás alapján.

Az azóta eltelt idõszakban 49 kezdeményezést nyújtottak be az Európai Bizottsághoz, ebbõl 20-at elutasítottak, mivel az EB szerint nem tartoztak az Únió hatáskörébe.

Hat EPK kezdeményezõi az Európai Bírósághoz fordultak annak érdekében, hogy az Európai Bizottságot kötelezzék a javaslataik regisztrálására. A Bíróság még egyik esetben sem hirdetett ítéletet. Ezek között van a “Minority Safepack – Egymillió aláírás az európai sokszínûségért,” az RMDSZ és a FUEN által indított kezdeményezés is.

Winkler Gyula EP-képviselõ sajtóirodája
Strasbourg, 2015.október 27.