Az EP-választás adja meg a hangot a szuperválasztási évnek

Négy olyan választással néz szembe az erdélyi magyarság, melyek legalább egy évtizedet átfogó időszakot határoznak meg, olyan mély változások előtt áll Európa és az egész világ – fogalmazott Winkler Gyula pénteken, Kolozsváron, az SZKT-n, rámutatva, hogy az európai parlamenti választás a legelső megmérettetés, amely megadja a hangot a szuperválasztási évnek.

Az RMDSZ EP-képviselője fontosnak tartotta leszögezni, hogy az erdélyi magyarságnak nincs más alternatívája, mint az európai konstrukció, és a Kárpát-medencei magyar érdeket az unión belül lehet megvédeni. „Létkérdés, hogy a mi képviselőink ott legyenek az Európai Parlamentben, mivel másvalaki a mi véleményünket nem fogja elmondani. Az erdélyi és székelyföldi helyzetről ellenfeleink fognak beszámolni Brüsszelben, pont azok, akik ma is elmagyarázzák nekünk, magyar nyelvű szórólapokon, hogy mi tulajdonképpen románok vagyunk” – emelte ki, hozzátéve: arról is beszélni kell, hogy a közösség elégedetlen az Unió jelenlegi irányával.

A 2019-es európai választások után egy baloldali és mélyzöld többség alakult ki az Európai Parlamentben, amely minden döntést ideológiai síkra terelt, és a progresszív, militáns, erőszakos és arrogáns intoleranciát napi gyakorlattá tette – számolt be az RMDSZ EP-képviselője. Mint elmondta, a Szövetség nem szavazta meg ezeket a valóságtól elrugaszkodott javaslatokat. „Sikeresen védtük meg a közösségünk érdekeit, növeltük a kohéziós alapokat, több pénzt juttattunk a gazdáknak a Közös Agrárpolitika révén. Az európai helyreállítási tervet is ideszámítva, megalapoztuk a felzárkózás évtizedét, hiszen a valaha volt legnagyobb értékű uniós támogatások állnak a rendelkezésünkre. Folytatnunk kell a munkát és a harcot a gazdasági területen. Már 2025-ben megkezdődik az új európai költségvetési időszak vitája. Új kohéziós politika, új agrárpolitika lesz 2027 után, a mai progresszív és mélyzöld európai vezetés feladná a jól működő dolgokat a jól hangzó kezdeményezések javára. Az emberekkel és a családokkal fizettetné meg az átállás árát” – hívta fel a figyelmet felszólalásában Winkler Gyula.

Mindezek miatt a mai progresszív és mélyzöld többséget le kell váltani június 9-én. Vissza kell térni az Unió alapító értékeihez. Újra kereszténydemokrata, jobb-közép, józan és felelős többséget kell kialakítani az Európai Parlamentben. Politikai fordulatra van szükség, utána pedig sok-sok munkára, hogy amit elrontottak az elmúlt öt évben, azt tegyük helyre. Ehhez a fordulathoz az RMDSZ-re is szükség van, hogy a Kárpát-medencei magyar érdeket erős csapat védje Brüsszelben. A Szövetség csapatának tagjaként végeztem munkámat az Európai Parlamentben, készen állok ezt a munkát és a harcot folytatni, a Szövetségünk támogatásával” – hangsúlyozta Winkler Gyula az SZKT-n, amelyen bemutatták és elfogadták a 2024-es európai parlamenti-, önkormányzati- és parlamenti választások jelöltállítási szabályzatát.