Az európai parlamenti választás a legelső megmérettetés, amely megadja a hangot

Tisztelt Szövetségi Képviselők Tanácsa!

Tisztelt Állandó Bizottság, elnök asszony, szövetségi elnök úr!

Elrajtolt a szuperválasztási év, négy megmérettetéssel nézünk szembe, tudva, hogy a győzelemnek nincs alternatívája. Világosan látjuk, hogy ki kell lépjünk a komfortzónából, hogy elérjük közösségeink tagjait, meghallgassuk elégedetlenségük okait és visszaadjuk nekik a reményt. Rendszerint négy, vagy ötéves mandátumról szólnak a választások, idén legalább egy évtizedet határoznak meg, olyan mély változások előtt áll Európa és az egész világ.

Az európai parlamenti választás a legelső megmérettetés, amely megadja a hangot.

Két kardinális pontot azonnal le kell szögezni: az egyik, hogy számunkra az európai építkezésnek nincs alternatívája. A Kárpát-medencei magyar érdeket az unión belül lehet védeni, kívülről nem. A globális folyamatokat az unióban van esélyünk befolyásolni, egyedül esélytelenek lennénk. A nagy változások nyertese kell legyen a magyarság, ezt az unióban tudjuk elérni, egyedül, elszigetelve eszközeinket elveszítenénk.

A másik kardinális pont: elégedetlenek vagyunk az Unió jelenlegi irányával. Számos okunk van erre, legfájóbb talán a kettős mérce, amely minket, magyarokat többszörösen is hátrányosan megkülönböztet: akkor is, amikor az etnikai kisebbségek jogait nem hajlandó szavatolni az EU, akkor is, amikor a schengeni csatlakozásunkat egyre csak gátolják, halasztják. Létkérdés, hogy a mi képviselőink ott legyenek az Európai Parlamentben, mivel másvalaki a mi véleményünket nem fogja elmondani. Az erdélyi és székelyföldi helyzetről ellenfeleink – ellenségeink – fognak beszámolni Brüsszelben, pont azok, akik ma is elmagyarázzák nekünk, magyar nyelvű szórólapokon, hogy mi tulajdonképpen románok vagyunk. Tőlük fogja megtudni ország-világ, hogy milyen “jól” megy dolgunk itthon, ahol – tudjuk – “az állam példásan biztosítja az etnikai kisebbségek jogait”.

A 2019-es európai választások után egy baloldali és mélyzöld többség alakult ki az Európai Parlamentben, amely minden döntést ideológiai síkra terelt, és a progresszív, militáns, erőszakos és arrogáns intoleranciát napi gyakorlattá tette. Elhibázott döntések sorozata született gazdasági téren. Ez a mélyzöld többség a klímaváltozás mantrájával akarja Európa polgárait átnevelni. Mi nem szavaztuk meg ezeket a valóságtól elrugaszkodott javaslatokat. Sikeresen védtük meg a közösségünk érdekeit, növeltük a kohéziós alapokat, több pénzt juttattunk a gazdáknak a Közös Agrárpolitika révén. Az európai helyreállítási tervet is ideszámítva, megalapoztuk a felzárkózás évtizedét, hiszen a valaha volt legnagyobb értékű uniós támogatások állnak a rendelkezésünkre.

Folytatnunk kell a munkát és a harcot a gazdasági területen. Már 2025-ben megkezdődik az új, 2027 utáni európai költségvetés vitája. Új kohéziós politika lesz 2027 után, egyesek szerint el kell vonni az alapokat a regionális fejlesztéstől más célok javára. Új agrárpolitika lesz 2027 után, egyesek szerint el kell venni a pénzt a gazdáktól, és a környezetvédelemre kell átirányítani. Ha nem gondoljuk újra a már elfogadott szabályokat, nem kell Európában sem földgáz, sem atomerőmű, méregdrága villamos autóra kell lecserélni a hagyományos, jól bevált járműveket.

A mai progresszív és mélyzöld európai vezetés feladná a jól működő dolgokat a jól hangzó kezdeményezések javára. Az emberekkel és a családokkal fizettetné meg az átállás árát. A jelenlegi súlyos megélhetési válságot elmélyítené, az átállást elviselhetetlenül felgyorsítaná, az embereket átnevelné, ahelyett, hogy megoldásokat ajánljon a rászorulóknak, és megvédené az európai életmódot és a keresztény értékrendet.

Mindezek miatt a mai progresszív és mélyzöld többséget le kell váltani június 9-én. Vissza kell térni az unió alapító értékeihez. Újra kereszténydemokrata, jobb-közép, józan és felelős többséget kell kialakítani az Európai Parlamentben. Politikai fordulatra van szükség, utána pedig sok-sok munkára, hogy amit elrontottak az elmúlt öt évben, azt tegyük helyre. Ehhez a fordulathoz az RMDSZ-re is szükség van, hogy a Kárpát-medencei magyar érdeket erős csapat védje Brüsszelben.

Hölgyeim és uraim, tisztelt szövetségi képviselők!

A Szövetség csapatának tagjaként végeztem a munkát az Európai Parlamentben, készen állok a munkát és a harcot folytatni, a Szövetségünk támogatásával.

Köszönöm szépen, jó egészséget, kitartást és sok sikert kívánok 2024-ben!

Elhangzott a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén.

Kolozsvár, 2024. január 19.