Az Európai Néppárt támogatja Moldova európai törekvéséit

Nagy többséggel fogadta el kedden az Európai Parlament a Moldova Köztársaság autonóm kereskedelmi kedvezményeirõl szóló jelentést. A strasbourgi ülésen 503-an a jelentés mellett, 14-en ellene szavaztak, 17 tartózkodtak.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács ma elfogadott szabályozása azonnali segítséget jelen a moldovai bortermelõknek, amellyel enyhíthetnek az oroszországi embargó miatt kialakult nehéz helyzeten. Az európai intézmények közötti szoros együttmûködés tette lehetõvé, hogy gyors válasza legyen az Európai Uniónak a Moldova Köztársaságot ért nyomásra. Remélem, hogy a hátralevõ lépések is hamar megtörténnek, hogy a moldovai bor importjának teljes liberalizálása életbe léphessen január elsejétõl” – fogalmazott jelentéstevõként Winkler Gyula. Szerinte a Vilniusi Csúcstalálkozót követõen az Európai Uniónak meg kell erõsítenie elkötelezettségét a Keleti Partnerség iránt. “Az Európai Néppárt következetesen támogatja Moldova Köztársaság európai törekvéseit, elismeri az Európa-párti kormányok eredményeit, és a további reformok bevezetésére ösztönzi az országot, hogy az minél közelebb kerüljön az EU-hoz. Az EPP üdvözli a társulási szerzõdést aláírását, amely egy ambíciós Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Egyezményt is tartalmaz. Mindezek mellett az egyezmény véglegesítéséhez még idõre van szükség, és a tervek szerint 2015-tõl lépne érvénybe. Ebben a kontextusban a borimport azonnali és teljes mértékû liberalizációja erõs jelzés, amely bizonyítja, hogy igenis, az Európai Uniónak van politikai akarata válaszolni az önkényeskedõ és nyomásgyakorló Oroszországgal szemben, a keleti partnereink érdekében” – emelte ki az RMDSZ európai parlamenti képviselõje.

2011-ben Winkler Gyula az Európai Néppárt árnyék-jelentéstevõje volt az INTA-ban, amikor 240.000 hektoliterre emelték a külön vámkontingenst a moldovai borok esetében, 2012 szeptemberében a moldovai borexportõrök a keret több mint felét már elhasználták. 2010-ben az RMDSZ EP-képviselõje jelentéstevõ volt a parlament részérõl a Moldova Köztársaságnak nyújtott 90 millió eurós vissza nem térítendõ segélyezésre vonatkozó határozatnál, a támogatást a csatlakozni kívánó állam a gazdasági és pénzügyi válság hatásainak enyhítésére használhatta fel. Winkler Gyula az INTA keretében a Moldova Köztársaságot Monitorizáló Csoport koordinátora.