Az Európai Néppárt kezelje kiemelt célkitűzésként a Közös Agrárpolitikát és a regionális fejlesztést

A Közös Agrárpolitika és a regionális fejlesztés kerüljön be az Európai Néppárt képviselőcsoportjának prioritásai közé, ez nemcsak az emberek elvárása, hanem a kiszámítható tervezés feltétele is – szorgalmazta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az EPP képviselőcsoportjának kihelyezett munkaülésén, ahol az Európai Néppárt képviselői a következő parlamenti mandátum fő célkitűzéseit határozzák meg.

Kulcsfontosságú meghatározni, hogy mit akarunk a következő öt évben elérni – mutatott rá Winkler Gyula felszólalásában, emlékeztetve kollegáit, hogy az elmúlt hónapokban mindannyian kampányban voltak, amelynek során számos választópolgárral találkoztak. “Meghallgattuk az emberek felvetéseit, elvárásait, a kérdés az, hogy valóban meg is hallottuk-e, megértettük-e üzenetüket. Valóban fontos, hogy az EPP a változó világhoz, az új valóságokhoz kötődően határozza meg prioritásait, gondolok itt a digitális menetrend, a mesterséges intelligencia, a klímaváltozás, az innováció kérdéseire, de az is fontos, hogy hallgassuk meg Európa minden közösségét. Az Európai Néppártnak meg kell hallania az EU összes régiójában élő választók hangját” – fejtette ki az RMDSZ EP-képviselője, aki szerint az új kihívásokra való felkészülés mellett az EU-nak az alapelvárásokat is biztosítania kell.

Kelet-Európában a közösségek elvárják, hogy ne szakadjanak meg a fejlesztések, folytatódjon a fejlődés, szükség van a stabilitásra. Éppen ezért sarkalatos kérdés, hogy az Európai Néppárt az élen járjon az EU két legfontosabb közpolitikájának finanszírozásáért zajló küzdelemben. A Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Alap megfelelő finanszírozása létfontosságú számunkra. Nálunk az emberek nagytöbbsége tulajdonképpen ebben a két közpolitikában látja megtestesülni az Európai Uniót. A gazdák azt várják el, hogy az EU új költségvetése biztosítsa a vidékfejlesztési forrásokat, növelje a területalapú kifizetéseket. Az önkormányzatok, a vállalkozók azt várják el, hogy a regionális fejlesztési források értéke növekedjen. Azt kérem az EPP képviselőcsoportjától, hogy a Közös Agrárpolitika és a regionális fejlesztés is kerüljön be a prioritások közé. Ezzel nemcsak az emberek elvárásait támogatjuk, hanem kiszámítható tervezést is, olyan világos irányvonalakat biztosítva, amely alapján az ősszel megalakuló Európai Bizottság megtervezheti tevékenységét” – nyomatékosított Winkler Gyula.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja ezen a héten a spanyolországi San Sebastianban tartja kihelyezett munkaülésșt, amelynek napirendjén a következő öt év prioritásainak meghatározása és az uniós intézmények új vezetőségének kialakítása szerepelt. Mint ismeretes, az Európai Néppárt célja, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje legyen az Európai Bizottság új elnöke. Ezáltal az Európai Néppártnak döntő befolyása lehet az Európai Bizottság tevékenységére, a testület következő öt évre szóló célkitűzéseire.