Az európai KKV-knak is jó pálya lehet az Egyesült Államok

 Az európai KKV-kat bátorítani és támogatni kell, hogy nagyobb mértékben használják ki az üzleti lehetőségeket az amerikai Egyesült Államokkal, különösképpen a transzatlanti kapcsolatok pozitív alakulásának tükrében – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP), az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi bizottságának (INTA) alelnöke.

Az INTA vezetősége kedden este találkozott Katherine Tai-al, az Amerikai Egyesült Államok külkereskedelmi képviselőjével (USTR), aki Joe Biden amerikai elnököt kísérte el az EU-Egyesült Államok csúcstalálkozóra. A megbeszélés megerősítette, hogy új paradigma jellemzi a transzatlanti kapcsolatokat, amelyekben a párbeszéd, a jövő felé forduló, pozitív kereskedelmi menetrend válik hangsúlyossá.

Az Európai Parlamentnek és különösképpen az INTA-nak fontos szerepe van, hogy megerősödjön a kereskedelmi párbeszéd az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Azt tapasztaltam, hogy a két fél figyelmébe elsősorban a nagy cégek és a multinacionális vállalatok problémái kerülnek, éppen ezért tartom fontosnak, hogy az EU a kis- és közepes vállalatokat is behozza. A SME Europe-ban, az Európai Néppárt gazdasági szervezetében kollegáimmal arra ösztönözzük az európai KKV-kat, hogy használják ki minél nagyobb mértékben az Egyesült Államok kínálta üzleti lehetőségeket” – fogalmazott a találkozó után Winkler Gyula.

A találkozón a transzatlanti és a multilaterális kereskedelmi menetrendek aktuális témáit is átbeszélték. Többek között egyeztettek a kereskedelem szerepéről a koronavírus-járvány felszámolásában, valamint a Kereskedelmi Világszervezet szabadalmakról szóló TRIPS-egyezménye esetében az esetleges ideiglenes felmentés következményeiről, azzal a céllal, hogy a koronavírus elleni egészségügyi termékek minél szélesebb körben elérhetőek legyenek. Ugyanakkor tárgyaltak arról, hogyan lehet hasznosítani a kereskedelmet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és hogyan lehet ösztönözni a fenntarthatóbb politikákat a nemzetközi kereskedelem világában.

Az egyeztetések érintették a világszinten tapasztalható acél és alumínium túltermelést, a kellő gondosság (due diligence) politikáját, a Kereskedelmi Világszervezet modernizálását, revitalizálását. Mindkét fél lényegesnek tartja a Kereskedelmi és Technológiai Tanács létrehozását, amely a megújult transzatlanti partnerség fontos eleme. Nem utolsósorban üdvözölték azokat az intézkedéseket, amelyekkel 17 év tárgyalás után megoldották az Airbus és Boeing repülőgép-gyártók támogatását azáltal, hogy 5 évre megszüntették a kereskedelmi tarifákat.