Az európai KKV-knak az ügyintézés egyszerűsítése a legfontosabb

Az elmúlt évben az európai kis- és középvállalkozások háromnegyedét negatívan érintették a koronavírus-járvány miatt bevezetett megszorítások, derül ki a SME Europe, az Európai Néppárt gazdasági szervezetének felméréséből.

Az európai KKV-ágazatot telibe találta a járvány. A tagállamokban elérhető támogatási programok ellenére a kis- és középvállalatok 7,5 százaléka végérvényesen felszámolódott, tavaly márciustól kezdődően pedig a KKV-k 68,5 százaléka meghatározott időszakokra kényszerült szüneteltetni a tevékenységet” – ismertette Winkler Gyula EP-képviselő, a SME Europe első alelnöke, a felmérés bemutatását követően.

Mint rámutatott, a SME Europe felmérésének eredményei tükrében aggasztó, hogy az európai KKV-ék 56 százaléka már jelezte, hogy legtöbb 6 hónapot bírnak ki, ha az idei év hasonló lesz a 2020-as esztendőhöz. Mindössze 18 százalékának van annyi tartaléka, hogy még egy évig fenntartsa tevékenységét.

Az Európai Unió vállalatainak 99 százaléka kis- és közepes vállalkozás, a magánszférában a munkahelyek kétharmadát biztosítják, az uniós vállalkozások által létrehozott hozzáadott érték több mint felét adva. Ilyen körülmények között több mint jelzésértékű az, hogy az európai kisvállalatok kevesebb mint negyede bízik abban, hogy megbirkózik a járvány miatti megszorításokkal. Ez úgy a tagállamoknak, mint az Európai Bizottságnak is intő jel kell hogy legyen” – nyomatékosított Winkler Gyula.

Véleménye szerint a KKV-szektor tisztában van, milyen fontos szerepet játszanak ilyenkor az állami támogatások, azonban a felmérésben résztvevő vállalatok 61,9 százaléka válaszolta azt, hogy ezek a programok nehezen elérhetőek. „A SME Europe felmérése rávilágít arra, hogy három területen kell sürgősen lépni: a digitalizálást és az e-kereskedelem fejlesztését támogató finanszírozás és technikai támogatás, tanácsadás az üzletfejlesztés és tervezés terén, a bürokrácia csökkentése és a folyamatok egyszerűsítése a válság idején elérhető pénzügyi támogatási programok esetében” – tette hozzá az EP-képviselő.

A koronavírus-járvány kitörése óta a SME Europe másodszor készít átfogó felmérést. Tavaly áprilisban készítették az első felmérést, melynek eredményeit 2020 májusában hozták nyilvánosságra, kidolgozva egy javaslatcsomagot is a KKV-ágazat támogatására. A 2021-ben végzett felmérését a SME Europe honlapján lehet elérni.