Az európai jobbközép pártok egysége Wilfried Martens politikai öröksége

Õrizzem meg az európai jobbközép pártok egységét ezekben a nehéz idõkben, ezt mondta nekem Wilfried Martens utolsó beszélgetésünk alkalmával – idézte fel Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) frissen megválasztott elnöke megnyitóbeszédében, amelyet kedden, Brüsszelben az EPP politikai közgyûlésén tartott. Az Európai Néppárt november 12-13 között Brüsszelben ülésezõ politikai közgyûlése a Wilfried Martens halálával megüresedett elnöki tisztségbe elsöprõ többséggel választotta meg Joseph Dault, a francia UMP jelöltjét. Mint ismeretes, Wilfried Martens élete utolsó napjaiban õt jelölte ki ideiglenes pártelnöknek. Joseph Daul elzászi származású franciaországi politikus, az EPP egyik alelnöke, az európai parlamenti képviselõcsoport elnöke. A brüsszeli közgyûlésen az RMDSZ-t Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ és Vincze Loránt külügyi titkár képviselték.

“Wilfried Martens az RMDSZ és a romániai magyarság erõs szövetségese, ügyeinknek jó ismerõje, politikai céljaink támogatója volt. Bízok abban, hogy az EPP új vezetõjével is hasonlóan jó, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatunk lesz” – fogalmazott Winkler Gyula az EPP új elnökének megválasztását követõen. “Az RMDSZ EP-képviselõi több mint öt éve dolgoznak együtt a Néppárt ma megválasztott elnökével, aki az EPP képviselõcsoportjának elnöke is. A Szövetség vezetõi és parlamenti képviselõi Brüsszelben és Bukarestben több alkalommal találkoztak a képviselõcsoport elnökével és tájékoztatták õt erdélyi helyzetünkrõl, valamint a romániai magyar érdekképviselet legfontosabb céljairól” – mondta az RMDSZ EP-képviselõje.

A közgyûlés napirendjén szerepel többek között az Európai Néppárt soron következõ kongresszusának elõkészítése. A jövõ március 6-7-én, az írországi Dublinban, a Fine Gael ír jobboldali párt által szervezett ülés véglegesíti és elfogadja az Európai Néppárt választási programját, a következõ mandátum cselekvési tervét. Ugyanott jelölik ki az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltjét, aki az EPP választási kampányának élére áll. A választási program elõkészítése, amelyhez az RMDSZ is hozzájárult, több mint egy évvel ezelõtt kezdõdött el az EPP munkacsoportjaiban.