Az európai ipart védeni kell a tisztességtelen versennyel szemben

Az európai ipart meg kell védeni a tisztességtelen versennyel szemben, hangsúlyozta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnökeként kedden a témához kapcsolódó vitát moderált. Az Európai Parlamentben annak kapcsán tartottak vitát, hogy bemutatták az európai ipar képviselői által megfogalmazott manifesztumot, amelyben a nemzetközi kereskedelemben tapasztalt tisztességtelen verseny ellen és az uniós kereskedelmi védelmi eszközök  alkalmazása mellett érvelnek.

Az európai ipar képviselői legitim partnereink, akikkel rendszeresen egyeztetünk. Az Európai Néppárt figyelembe veszi az európai ipar érdekeit a közpolitikák kialakításakor” – emelte ki Winkler Gyula.

Az európai ipar manifesztumát az AEGIS Europe kezdeményezte, amely 25, különböző iparágakat képviselő szakmai szervezetet tömörít. Az ernyőszervezet által képviselt vállalatok éves forgalma meghaladja az 500 milliárd eurót és több millió munkahelyet biztosít az EU-ban. Az AEGIS Europe által kidolgozott dokumentum javaslatai elsősorban arra vonatkoznak, hogyan lehet az európai ipart megvédeni az EU bizonyos globális partnerei által gyakorolt tisztességtelen versennyel és a dömpinggel szemben.

A nemzetközi kereskedelemben egyre nagyobbak a súrlódások,  különösen, hogy egyes globális partnerek protekcionizmusa miatt növekszik a kiszámíthatatlanság, mutatott rá az RMDSZ EP-képviselője. Szerinte az ipar képviselői jogosan várják el, hogy kompromisszumok nélkül alkalmazzák a már meglévő uniós jogszabályokat a dömpingellenes és szubvencióellenes intézkedésekre vonatkozóan, valamint határozottabb intézkedést szorgalmaznak az EU kereskedelmi érdekeinek védelme terén. “Olyan új eszközökre van szükségünk, mint a stratégiai befektetések elemzése és monitorizálása, de hosszú távú stratégiákra is, amelyek az innovációt szorgalmazzák, az európai ipar versenyképességének növelését támogatják” – mondta a képviselő.  “Az AEGIS Europe javaslatait és a mai vita következtetéseit tovább tárgyaljuk az INTA keretében a választásokat követően. Az Európai Parlamentnek megerősödött a szerepe az EU kereskedelmi egyezményeinek alkalmazására vonatkozóan, de a globális piac fejlődését illetően is. A megnövekedett hatáskörrel a parlament a továbbiakban is élni fog, fontos szerepet töltve be a nemzetközi kereskedelemben” – összegzett Winkler Gyula.

Az európai ipar manifesztumát Ines Van Lierde, az AEGIS Europe elnöke mutatta be. Az Európai Bizottságot Leopoldo Rubinacci, a nemzetközi kereskedelemért felelős igazgató képviselte, aki kiemelte, az uniós kereskedelmi védelmi eszközök nem protekcionizmust jelentenek, hanem tisztességes versenyfeltételeket biztosítanak a globális piacon.

A résztvevők arról is beszéltek, hogy szükség van a Kereskedelmi Világszervezet megreformálására az uniós javaslatok alapján. Ugyancsak téma volt a kölcsönösség hiánya Kína részéről az EU-val folytatott gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban, ugyanis a kínai kormány intézkedései hazai pályán, de globálisan is torzítják a piaci versenyt.

Az AEGIS Europe-nak számos romániai vállalat is tagja, túlnyomórészt az acélgyártás és a kohászat területéről, de a vegyiparból, üveg és kerámiaiparból is vannak tagjai az európai ernyőszervezetnek.