Az európai iparnak alkalmazkodnia kell a globális kereskedelem realitásaihoz

Az európai iparnak alkalmazkodnia kell a globális kereskedelemben tapasztalható új körülményekhez – fogalmazott csütörtökön Winkler Gyula, aki Bukarestben az európai vasútipar képviselõinek találkozóján vett részt az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) alelnökeként.

Az EP-képviselõ abban a panelben vett részt, amely az európai vasútipar versenyképességét tárgyalta a piacok nemzetközivé válása kontextusában. Ennek kapcsán Winkler Gyula arról beszélt, hogy a nemzetközi kereskedelemben új korszak kezdõdött, amely szorosan kötõdik a globális ellátási láncokhoz. Ilyen értelemben, de a világpiacon Európa vezetõi szerepének megtartása érdekében is szükség van mentalitásváltásra az európai iparban, alkalmazkodni kell a globális kereskedelem újonnan alakult realitásaihoz. Az INTA alelnöke szerint az európai iparnak elsõként a megfelelõ eszközöket kell megtalálnia, hogy az Európai Unióban hallassa hangját, hogy átláthatóbbá tegye érdekeit. “Az átláthatóság olyan elvárás, amelyet nem lehet ma már megkerülni. Tisztán érezhetõ a nyomás a kereskedelmi tárgyalásokon is, hogy azokat az átláthatóság jellemezze, míg ezek a tárgyalások egészen a közelmúltig diszkréten, zárt ajtók mögött történtek. Az Európai Unióban a polgárok, civilszervezetek, különbözõ állampolgári csoportosulások legitim aktivizmusa érhetõ tetten. (…) A kereskedelmi tárgyalások esetében is van egy sor jogos érdek, amely az európai fogyasztókat, civilszervezeteket, aktivistákat érinti, ezek között az európai ipar jogos érdekeinek a középen kell elhelyezkedniük” – emelte ki Winkler Gyula. 

Szerinte a válság utáni Európában a versenyképesség növekedésének megerõsítése, a fõleg fiatalok számára létrehozott új munkahelyek, mind nagyrészt attól is függnek, hogy az EU hogyan tudja véglegesíteni a kereskedelmi és beruházási egyezményeket, különösen a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséget (TTIP) és a Kínával tervezett beruházási megállapodást. Az INTA alelnöke ugyanakkor arról is tájékoztatta az európai vasútipar képviselõit, hogy a TTIP kapcsán valóságos háború dúl az Európai Parlamentben. “2013-ban az Európai Parlament elfogadott egy határozatot a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségrõl és annak tartalmáról, kiegyensúlyozott dokumentum volt, éppen ezért én remélem, hogy a tavaly május óta új felállású Európai Parlament meg tudja tartani ezt az egyensúlyt” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy az Európai Néppárt, melynek tagja, következetes támogatója az európai ipar jogos érdekeinek.

Jelen pillanatban Európában a vasútipar 400.000 munkahelyet biztosít, ebbõl 25.000 Romániában van.