Az európai agrárélelmiszerek védelmet élveznek a kínai termékutánzatokkal szemben

Kedden bizottsági zöld utat kapott Winkler Gyula jelentése és az a határozat, melyet a földrajzi árujelzéssel ellátott termékek védelméről szóló EU-Kína közötti megállapodásról készített. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) elfogadta a jelentést, a dokumentumot az Európai Parlament plénuma a novemberi 11-13. közötti ülésszakon tárgyalja.

Winkler Gyula, az INTA alelnöke volt a jelentéstevője az EU-Kína közötti megállapodásnak, amely a földrajzi árujelzéssel ellátott termékek védelméről szól. Mint elmondta, az egyezmény életbe lépését követően, első körben száz európai agrárélelmiszer és ital, köztük a Cotnari bor, a Feta sajt, a francia pezsgő, a Gorgonzola sajt élvez oltalmat a kínai piacon a termékutánzatokkal szemben.

Azok az agrárélelmiszerek és italok, amelyek bekerülnek a földrajzi jelzések uniós védelmi rendszerébe olyan márkák, amelyek Európa- és világszerte ismertek minőségük, több nemzedéket felölelő termelési múltjuk, valamint a helyi hagyományokra épülő előállítási módszerük miatt.  A Földrajzi jelzések védelmi rendszere az EU sajátossága, és anélkül, hogy túloznánk, elmondhatjuk, hogy a listára felvett termékek fontos részét képezik az európai életvitelnek. (…) Három vonatkozásban is fontos a Kína és az EU közötti megállapodás, amelyet most bizottsági szinten fogadtunk el. Elsősorban azért, mert megvédik a megállapodásban szereplő termékeket a termékutánzatoktól a kínai piacon. Másrészt kiemelt fontosságú gazdasági szempontbók, hiszen a Kínába irányuló európai agrárélelmiszeri export értéke közel 15 milliárd euró. Harmadrészt pedig politikai jelentősége is van, hiszen ez az első kereskedelmi megállapodás az EU és Kína között. Ez az egyezmény segíthet a két fél bizalmának visszaépítésében, olyan körülmények között, hogy hónapok óta globális kereskedelmi háború zajlik” – magyarázta Winkler Gyula.

A jelentéstevő megjegyezte, hogy az egyezmény életbelépését követő négy évben a jelenlegi 100 termék további 175 európai és ugyanannyi kínai agrárélelmiszerrel bővül. „A jelenleg is szereplő Cotnari bor mellett további 9 hazai termék lesz. Többek között a pálinka, a Rékási, a küküllőmenti, a Murfatlar, a Dealu Mare borok, az aranyosmeggyesi Zetea pálinka és a szebeni szalámi is” – mondta el a képviselő, hozzátéve, hogy a kínai termékek között több teafajtát, a goji bogyót és többféle rizst találunk.

Winkler Gyula szerint a jelentést kísérő határozat a megállapodás elfogadását javasolja, amellyel az Európai Unió egyértelmű politikai üzenetet is közvetít. „Ebben a határozatban szorgalmazzuk, hogy Kína tegyen lépéseket olyan fontos területeken, mint az emberi jogok védelme, a klímavédelem, valamint a fenntartható fejlődés” – mutatott rá az INTA alelnök.

A földrajzi árujelzőkről szóló EU–Kína megállapodás az Európai Parlament jóváhagyása után, 2021 elején lép életbe.