Az EU pénzügyi kerete körüli okkult kompromisszumok nem vezetnek megoldáshoz

“A héten ülésezõ Európai Tanácsnak figyelembe kell vennie az Európai Parlament véleményét is, mielõtt engedne a kísértésnek és az európai polgárok érdekeivel ellentétes, akár úgyis mondhatnánk, hogy okkult kompromisszumokat kötne” – hangsúlyozta Winkler Gyula szerdai írásbeli hozzászólásában. A Strasbourgban plenáris ülést tartó EP napirendjén a február 7-8. között zajló Európai Tanács ülésének elõkészítése is szerepelt.

Az RMDSZ EP-képviselõje úgy vélte, hogy az EU-nak két átlátható eszköz áll rendelkezésére, hogy le tudja küzdeni a válságot: az EU 2020 Stratégia és az MFF 2014-2020. “A 2010-es hurráoptimizmus után, amikor gazdasági elemzõk és politikai vezetõk egyaránt a válság gyors leküzdését jósolták, ma nagyon biztosak lehetünk, a válság, minden vetületével együtt – legyen szó gazdasági krízisrõl, munkahelyek vagy az európai versenyképesség hiányáról – még eltart egy jó ideig.  Meg kell találni a megoldásokat a válságra és az abból gyûrûzõ problémákra, de rossz úton járunk! Nem hoz tartós eredményt az a titkolózó, átláthatatlan, okkult módszer, ahogy az Európai Tanács kompromisszumot próbál kötni a nacionalista egókkal, a kétkulacsos európai vezetõkkel, akik az unió támogatásáról nyilatkoznak Brüsszelben, majd otthon Európa-ellenes protekcionalista hangot ütnek meg” – hangsúlyozta Winkler Gyula. 

Az európai parlamenti képviselõ szerint az Európai Unió 2014-2020-ra szóló, többéves pénzügyi kerete a közös politikák, a beruházások megvalósításának, új munkahelyek létrehozásának kellene hogy megteremtse a pénzügyi alapot, a Regionális Fejlesztési és Kohéziós Politika valamint a Közös Agrárpolitika pedig egyenlõ esélyt kell hogy biztosítson a régi és új tagállamok polgárainak egyaránt. “Az új pénzügyi keretet valódi közösségi szellemben kell elfogadni, nemcsak betartani formálisan a közösségi döntéshozatal lépéseit” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az Európai Tanács február 7-8-án zajló gyûlésén kompromisszumnak kellene megszületni az MFF 2014-2020-re vonatkozóan, mint ismeretes, a tavaly novemberi csúcstalálkozón nem sikerült megegyezni.