Az EU-nak támogatnia kell a legrászorultabb fogyasztókat az emelkedő energiaárakkal szemben

Azonnali európai szintű fellépést sürgetünk az energiaárak emelkedésének megfékezésére és a kiszolgáltatott fogyasztók konkrét megsegítésére, ehhez pedig az Európai Bizottságnak egy sor eszközt kell felmutatnia, amely a tagállamoknak azonnali beavatkozást tesz lehetővé, ugyanakkor az EB-nek az európai költségvetésből támogatást kell biztosítania a legrászorultabbak megsegítését célzó intézkedésekre – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP). Szerdán a Strasbourgban ülésező képviselők az emelkedő energiaárakról, azok hatásáról, illetve a vállalkozásokat és a fogyasztókat célzó európai megoldásokról vitáztak.

Alapvető a kérdés, hogy ez a helyzet időszakos-e, konjunkturális, spekulatív áringadozással állunk-e szembe, és tavaszra már visszaáll a piac a normális kerékvágásba, vagy egy strukturális okokra visszavezethető válság kezdetén vagyunk, amelynek időtartama nehezen jósolható meg. Aggódva hallgattam Kadri Simson, energiaügyekért felelős biztos beszédét, amelyből úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság időszakosnak tartja a most kialakult helyzetet. Én sokkal inkább úgy vélem, hogy kibontakozófélben van egy hosszan tartó válság, amelyet rendkívül összetett, többek között geopolitikai tényezők is befolyásolnak. Az Európai Bizottság eszköztárának azonnali intézkedéseket kell tartalmaznia, elsősorban direkt kifizetéseket biztosítva a romániai és az egész unióban élő kiszolgáltatott fogyasztóknak, akik nem tudják törleszteni energiaszámlájukat. A kis- és középvállalkozóknak állami segélyre van szükségük, amelyet az országos költségvetésből és európai forrásból kell biztosítani. Középtávon minden bizonnyal az Irány az 55%! nevet viselő intézkedéscsomag eredményei is megmutatkoznak majd. Növelni kell az energiahatékonyságot, előnyt nyújtani a megújuló energia előállításának, mindezek mellett viszont Románia és még egy sor uniós tagállam teljesen jogosan ragaszkodik a földgázhoz, mint átmeneti üzemanyaghoz. A következő három évtizedben a földgáz nélkülözhetetlen energiaforrás marad, minden, a realitás talaján álló európai stratégia számára” – emelte ki Winkler Gyula nyilatkozatában.

A parlamenti vitát követően az RMDSZ EP-képviselője rámutatott, hogy a zöld átmenet kapcsán vita van földgáz mellett a nukleáris energia használatáról is. „Az EU egyik éles vitája éppen a nukleáris energia szerepéhez kötődik, ez a vita igazából átlépett az energetikai stratégiák valóságából az ideológiák világába. Támogatom az Európai Bizottság által bemutatott intézkedéseket, amelyek a piaci felügyelet megerősítésére, a földgáz tárolási kapacitások növelésére, illetve egységes európai sürgősségi gázbeszerzésre vonatkoznak, hogy a jelenlegi válságot leküzdjük. De hangsúlyozom, az intézkedéscsomagnak kötelező módon tartalmaznia kell az egyéni fogyasztók és a KKV-k azonnali támogatásának módozatait” – jelentette ki Winkler Gyula. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy jövő héten az Európai Bizottság eszköztár-javaslatában fellelhető legyen a kiszolgáltatott fogyasztó európai meghatározása, hogy lehessen EU-s forrásokat rendelni a rászoruló személyek, nehéz helyzetbe kerülő családok megsegítésére. „Kíváncsian várjuk az EB elképzelését az adózásra alapuló intézkedésekről, mint a hozzáadott értékadó, jövedéki adók, különböző energetikai termékekre kivetett adók csökkentése” – tette hozzá. Mint megjegyezte, az EB által júliusban bemutatott Irány az 55%! nevet viselő intézkedéscsomag 13 különálló javaslatot tartalmaz, amelyeket a következő hónapokban fognak megvitatni. „A kelet-európai gazdaságoknak, a térségben élő lakosságnak támogatásra és időre van szüksége, hogy ezeket a reformokat életbe ültessék. A gyakorlatban is meg kell valósítani az EB vállalását, mely szerint senkit nem hagyunk hátra, ez nem maradhat csak egy jelmondat. A zöld átmenet legyen méltányos is, ellenkező esetben az átmenet miatt hátrányos helyzetbe kerülők, a leszakadók az unió és az európai építkezés ellen fordulnak” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ EP-képviselője.