Az EU-nak meg kell nyernie a szegénységgel és az egyenlőtlenséggel vívott csatát

A szegénységgel, az egyenlőtlenséggel és az egyre jobban mélyülő társadalmi különbségekkel szembeni csata a legnagyobb, amit Európának meg kell nyernie – hívta fel a figyelmet írásbeli nyilatkozatában Winkler Gyula kedden Strasbourgban, ahol Európa jövőjéről szólt a vita, melynek meghívottja Emmanuel Macron, francia elnök volt.

Macron elnök úr, az Ön kampánya, a l’Europe en marche! arra emlékeztet, hogy valóban mi, európaiak (erőltetett) menetben vagyunk, több olyan csata vár ránk, amelyet jobban tennénk, ha megnyernénk, ha azt akarjuk, hogy Uniónk továbbra is megmaradjon az elkövetkező nemzedékeknek. A társadalmi különbségekkel, az egyre növekvő egyenlőtlenséggel és a szegénységgel kell a legnagyobb csatát megvívni. Európában milliók számára elérhetetlen a méltányos élet, egész egyszerűen azért, mert mélyszegénységben élnek. Ezeket a tömegeket populisták és az Európa-ellenesek manipulálják” – mutatott rá Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint az EU nem tudja megnyerni ezt a háborút egy új európai pénzügyminiszterrel, sem egy, az euróövezetnek létrehozott speciális parlamenttel, sem pedig egy kétsebességes Európával. „Az EU akkor tudja a szegénységgel szembeni csatát megnyerni, ha sikerül visszaállítani a szolidaritást minden tagja között, ha megerősíti a kohéziós politikát és ha jobb finanszírozást alakít ki a közös politikák számára” – fogalmazott Winkler Gyula írásbeli nyilatkozatában.

A Strasbourgban ülésező Európai Parlamentben az EU jövőjéről negyedszer tartanak vitát, amelyen európai vezetők vesznek részt. Eddig Leo Varadkar ír, Andrej Plenkovic horvát, Antonio Costa portugál miniszterelnök részvételével vitáztak, a májusi plenáris ülésen Charles Michel, Belgium miniszterelnöke lesz jelen az Európa jövőjéről szóló vitán.