Az EU-Kína kereskedelmi kapcsolatokban az együttműködés legyen a meghatározó

Az együttműködés és ne az egymásnak feszülés legyen a meghatározó az EU és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatokban, nyilván az EU-nak nem szabad olyan kompromisszumokat megkötni, amelyek az érdekeit sértik – jelentette ki Winkler Gyula, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) alelnöke kedden este Strasbourgban a plénum előtt, amikor az EU-Kína kapcsolatokat elemző jelentést vitatták meg.

Az EP-képviselő szerint az INTA értékeli Kína egyre fontosabb világpiaci szerepét, ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a szerep együtt jár a felelősséggel és kötelezettségvállalással olyan fontos témákban, mint a Kereskedelmi Világszervezet reformja vagy a klímaváltozás kérdése.

Kína az utóbbi időben nagyon aktívan kommunikált belső reformjairól és a különböző gazdasági ágazatokat érintő nyitási kísérleteiről. Mindezek ellenére a Kínában működő uniós vállalatok beszámolói szerint terepen nem érezhető valós változás. Ez azt is jelenti, hogy Kínának konkrét intézkedéseket is kell mondandója mellé rendelnie ahhoz, hogy méltányos versenyhelyzetet teremtsen az európai vállalatok és befektetők számára, különösképpen az európai KKV-ék számára” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aki az INTA részéről véleményező jelentéstevőként szólalt fel a vitában. A jelentés kitér az EU-Kína közötti tárgyalások előrehaladtára a kétoldalú beruházási megállapodás kapcsán is, az egyezményt az Európai Parlament fogja ratifikálni. Az EP 2013-ban kapcsolódott be a tárgyalási folyamatokba, monitorizálja és véleményezi az egyeztetéseket.

Az INTA Kínával kapcsolatos jelentéstevőjeként Winkler korábban is többször szorgalmazta, hogy az EU Kínával kapcsolatos általános stratégiájába vonják be a Kína és 16 közép- és kelet-európai állam közötti kapcsolat elmélyítése céljából létrehozott úgynevezett 16+1 együttműködési platformot. Véleménye szerint az EU tárgyalási pozíciója jelentősen megerősödne, ha egységes hangot ütne meg stratégiai partnerével folytatott egyeztetéseken.

„A világkereskedelmi piac most nehéz időszakot él meg, amelyet az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború határoz meg. Ennek a konfliktusnak egyetlen nyertese sem lesz. Ugyanakkor az EU benne van a kétoldalú beruházási megállapodás tárgyalási folyamatában, ez akár előnyös egyezmény lehet a befektetőknek és az európai lakosságnak is, de csak akkor, ha a Bizottság tudatosítja, hogy ez a megállapodás nemcsak a nyugati tagállamoknak, hanem a közép- és kelet-európai tagállamoknak is hasznára kell hogy váljon” – hangsúlyozta Winkler Gyula. A Kína-EU kapcsolatok jelenlegi helyzetéről szóló jelentést szerdán fogadta el nagytöbbséggel az Európai Parlament plénuma.