Az EU jövőjéről gondoskodni mindannyiunk felelőssége

Az Európai Unió olyan, mint egy élő szervezet, gondoskodni kell róla, mindenekelőtt a jövőjéről, és ez mindannyiunk felelőssége. Megalakulása óta az EU legfontosabb célja nem változott, ma is a jólétet, biztonságot és békét kell szavatolnia, magyarázta Winkler Gyula EP-képviselő azoknak az erdélyi magyar középiskolásoknak, akik ezen a hétvégén a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban részt vesznek a 14. Országos Hétvégi Képzésen. Az EP-képviselő az Európai Unió felépítéséről és intézményrendszeréről beszélt szombaton délelőtt, az előadást Bukur Tamás, a MAKOSZ elnöke vezette fel.

Az Európai Unió megalakulásának és fejlődésének történetéből világosan látszik, hogy az EU a folytonos építkezésről szól. Az Európai Uniót lépésről-lépésre építették fel, pontosan úgy, ahogy a házat is téglát téglára téve emelik fel. Az egymást követő bővítések, az EU-s intézmények változásai egyértelműen rávilágítanak arra, hogy az EU olyan, mint egy élő szervezet és mint ilyen, vigyázni kell rá, éltetni kell az EU-projektet, az újabb és újabb kihívásokra mindig az adott korszaknak megfelelő választ kell adni” – magyarázta az EP-képviselő a középiskolás diákoknak, akik gyakorlatilag EU-tagként nőttek fel, hiszen 2000 után születtek. „A második világháború után egy feladat megoldására jött létre az európai közösség, a célja pedig az volt, hogy békét biztosítson Európában és hogy az állampolgárok számára jólétet és biztonságot nyújtson. Ez ma sem változott, az Európai Uniónak az emberek jólétét és biztonságát kell szavatolnia, a kontinens számára pedig a békét, amely, láthatjuk, hogy milyen könnyen veszélybe kerülhet” – mutatott rá, majd ismertette az Európai Unió három alapintézményének, az Európai Unió Tanácsa, az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerepét.

Kiemelte, hogy az Európai Parlament, amelynek tagjait 1979 óta közvetlenül az állampolgárok választják meg, a demokratikus legitimitást képviseli, fontosságát az is bizonyítja, hogy az uniós szerződések sorra megerősítették az európai törvényhozás szerepét. „A szuverenitás elemeit, amelyeket a tagállamok átadnak az EU-nak, tulajdonképpen nem elveszítik, hanem együttesen gyakorolják az Európai Parlamentben, a demokratikus módon, közvetlenül megválasztott képviselők által” – hangsúlyozta Winkler Gyula, rámutatva, hogy „egy olyan közösség, mint az erdélyi magyarság, amely lélekszámát tekintve nagyobb, mint egyes uniós tagállamok lakossága, akkor rendelkezik teljes körű legitim képviselettel, ha a helyi önkormányzatok és a romániai törvényhozás mellett az Európai Parlamentben is jelen van”.

Az előadást élénk beszélgetés követte, a diákokat az Erasmus program, uniós pályázatok mellett a Brexit következménye, az EU jövőjével kapcsolatos viták, migrációs kérdések is érdekelték. Szombaton délben Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a politikai képviselet és a kampány kulisszatitkaiba vezette be a képzési hétvége résztvevőit.

A közélet iránt érdeklődő középiskolás diákoknak tartott képzési hétvégét a Kós Károly Akadémia Alapítvány, Wilfried Martens Centre for European Studies és a MAKOSZ közösen szervezte.