Az EU intézményeiben kell megvédeni a székely gazdák érdekeit

Az Európai Unió új hétéves költségvetési idõszakának mezõgazdasági és vidékfejlesztési összetevõjérõl tanácskoztak kedden Brüsszelben az RMDSZ háromszéki polgármesterei Dacian Cioloº mezõgazdasági és vidékfejlesztési biztossal, valamint kabinetjével. Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselõk meghívására, Tamás Sándor megyei tanácselnök, a területi RMDSZ szervezet elnökének vezetésével, Antal Árpád a megyeszékhely polgármestere, valamint Háromszék valamennyi polgármestere, illetve Fejér László Ödön parlamenti képviselõ háromnapos látogatáson vettek részt Brüsszelben.

A találkozón Winkler Gyula kiemelte: “Különösen fontos most konzultációt folytatni az agrárium helyzetérõl, hiszen 2014 az intézményes átállás éve Romániában is készül az új országos vidékfejlesztési terv, a PNDR, amely meghatározza a székely gazdák számára az elkövetkezõ években elérhetõ támogatásokat“. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje szerint tájékoztatni kell a brüsszeli és bukaresti döntéshozókat a székelyföldi érdekekrõl és jellegzetességekrõl, hogy azok beépüljenek az új dokumentumba. Winkler Gyula hangsúlyozta, hogy a következõ hétéves tervezési idõszak vezérfonala a társulás lesz, hiszen az új program kiemelten támogatja a gazdák, a mezõgazdasági vállalkozók és az önkormányzatok egyesületbe tömörülését, így azok könnyebben meg tudják valósítani terveiket és az egyéni gazdáknál nagyobb támogatáshoz tudnak hozzáférni.

Sógor Csaba emlékeztetett a mandátuma alatt megszervezett mezõgazdasági szakmai konferenciákra a hegyi kaszálókról, illetve Európa veszélyeztetett gyepkincsérõl. “Románia területén található az Európai Unió kaszálóinak több mint 20 százaléka” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ-es EP-képviselõ, aki azt is kihangsúlyozta, hogy az elmúlt évek során az erdélyi magyarság két legjellegzetesebb termékét, a pityókát és a borvizeket az Európai Parlamentben is bemutatták  Sógor Csaba kitért a Székely termék védjegy fontosságára is és felhívta a figyelmet arra, hogy a két székelyföldi megye hosszútávon, közös terveket kell kidolgozzon nemcsak a mezõgazdaság terén, hanem gazdasági, turisztikai és kulturális szinten is.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök rendkívül hasznos a polgármesterek brüsszeli tapasztalatszerzés. “Nagyon sok polgármester most járt elõször Brüsszelben, és ez mindenképpen pozitív hatással van rájuk. Nem csak azért, mert arcokhoz, konkrét tapasztalathoz köthetik a különbözõ uniós intézményeket, de más az, ha a kétnyelvûségrõl olvasnak, és megint más az, amikor saját szemükkel látják, hogy ez milyen olajozottan mûködik az Európai Unió fõvárosában” – fogalmazott Tamás Sándor.

A találkozón Dacian Cioloº biztos válaszolt a háromszéki gazdák részérõl írásban jelzett legfontosabb felvetésekre és a jelenlévõ polgármesterek kérdéseire. Többek között szóba került a terület alapú támogatások új rendszere és a vidékfejlesztés iránya, a kisebb földterületek támogatása, a társulások fontossága, a szakmai és konzultációs tevékenységek támogatása, a biogazdálkodás, a helyi és hagyományos termékek értékesítése, az öntözõberendezések kiépítése, a falusi turizmus fejlesztése, a leegyszerûsített igénylési procedúrák, a közbirtokosságok és havasi legelõk támogatása, a hegyvidéki- és a hátrányos helyzetû területek besorolása, a székely pityóka védjeggyel ellátása.