Az értékteremtő szórvány alapja a minőségi anyanyelvi oktatás

Winkler Gyula a besztercei Magyar Szórvány Napján

November 15-án, mindenütt a szórványközösségekben ünnepelnek a magyar emberek. A Magyar Szórvány Napja a helytállásról, a küzdelemről, értékteremtésről szól, emlékeztetve ugyanakkor, hogy nem könnyű szórványban magyarként élni, áldozatos munkát igényel nemzeti identitástudatunk megőrzése” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő csütörtök este Besztercén, ahol a Magyar Szórvány Napja alkalmából szervezett gálaesten vett részt.  “Ez az ünnep a jövőről is szól, nemcsak gyerekeinkre, de unokáinkra és az utánuk következő nemzedékekre is gondolunk, mert azt akarjuk, hogy száz év múlva se legyenek fehér foltok Erdély magyarságtérképén” – hangsúlyozta beszédében az EP-képviselő, aki felszólalásában ismertette a Segesváron megszervezett központi rendezvény következtetéseit és a záródokumentum tartalmát.

2018-ban az értékteremtő szórvány mottóval szervezte meg az RMDSZ a Magyar Szórvány Napját. Az elmúlt 1000 évben Erdélyben, 100 éve Romániában a magyar szórványközösségek maradandó értékeket alkottak, fontos ezeket megismerni, megőrizni. De legalább ennyire fontos, hogy a jövőben is értékalkotó, értékteremtő közösség legyünk, ehhez pedig minőségi anyanyelvi oktatás szükséges” – fejtette ki Winkler Gyula, hozzátéve, hogy szórványban mindenütt kiemelt prioritást képez az anyanyelvű oktatás biztosítása, amely elkötelezett pedagógustársadalom és szülőközösség nélkül nem lehetséges.

Köszöntőbeszédében kitért a Szövetség kisebbségvédelmi törekvéseire is, megköszönve a Beszterce-Naszód megyei magyaroknak, hogy aláírásukkal támogatták a Minority SafePack kezdeményezést, hozzájárulva ahhoz, hogy az RMDSZ az európai kisebbségvédelem zászlóshajójává váljon. “Az európai kisebbségvédelmi törekvések fordulópontja lesz a jövő évi európai parlamenti választás. Mi azt akarjuk, hogy az Európai Unió nyújtson védelmet az őshonos nemzeti kisebbségeknek, biztosítsa jogainkat, ehhez azonban Európának meg kell változnia. Ezt a változást közösen tudjuk előidézni, 2019 májusában szavazatunkkal a változás mellett dönthetünk” – mondta Winkler Gyula. “A besztercei magyarokat és minden szórványban élő magyarral együtt szolidaritásra és együttes fellépésre buzdítok, mert csakis a szórványban, interetnikus környezetben és tömbben élő magyarok együtt vihetjük sikerre közös ügyünket, hogy erős Európa, fejlődő Erdély legyen” – nyomatékosította az EP-képviselő.

A besztercei kultúrotthonban tartott eseményen a legfiatalabbakat és a legidősebbeket is méltatták, Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke és Toók Katalin nőszervezeti elnök díjazta a rajzversenyen résztvevő kisiskolásokat, míg a nyugalmazott magyar pedagógusoknak díszoklevelekkel köszönték meg az anyanyelvű oktatásért végzett munkájukat.

A Hunyad megyei magyarság pénteken 13 órától a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában ünnepli a Magyar Szórvány Napját, ez alkalomból a líceum diákjai és a dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában levő gyerekek mutatják be kulturális műsorukat, beszédet mond Winkler Gyula és Kocsis Attila iskolaigazgató.