Az erős Európában bízhatnak fiataljaink

A Kárpát-medencei magyar közösségek jövõje a szülõföldön olyan Európában képzelhetõ el, amely egyre erõsebb és amely végre eldönti, hogy a politikai unió fele vezetõ útra tér vissza – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ csütörtökön Brüsszelben. “Azok a kompetenciák, amelyek Brüsszelbõl gyakorolhatóak ötszáz millió európai polgár esetében, azok az európai intézmények hatáskörébe kell hogy kerüljenek. A szubszidiaritás elve szerint a regionális és helyi hatáskörben hozhatóak meg a leghatékonyabban azok a döntések, amelyek a közösségekrõl és az emberekrõl szólnak. Ez a folyamat vezet az erõs unió, a régiók és közösségek Európájának megalakulásához, egy olyan Európához, ahol az erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyar fiatalok bízhatnak abban, hogy a szülõföldjükön meg tudnak maradni magyarként” – emelte ki az EP-képviselõ.

Sógor Csaba és Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõi csütörtökön az Európai Parlamentben találkozott az erdélyi, magyarországi, és vajdasági csillagénekesekkel, akik betlehemes szokásokat mutattak be, majd beszélgettek a diákokkal és kísérõ tanáraikkal. “Olyan keresztény szokásokat mutattak be ezek a fiatalok, amelyek a mi közösségünknek is élõ hagyományai és Európa vallási örökségének is szerves része kell maradjon” – méltatta a kezdeményezést kapcsán Sógor Csaba. Az EP-képviselõk tájékoztatták a vendégeket parlamenti munkájukról, válaszoltak a vendégeknek, akiket többek között az európai intézmények, ösztöndíj lehetõségek, a soknyelvûség elõnyei, de a képviselõi munka mindennapjai is érdekelték. A magyar csillagénekesek fogadásához az EP-képviselõk tavaly is hozzájárultak. A több országból érkezett csillagénekeseket egy nappal korábban az Európai Parlament elnöke is fogadta.

Évek óta már, hogy Európa szerte diákok ezrei indulnak el szebbnél szebb karácsonyi népi játékokkal a saját falvaikban, városaikban élõ közösségekhez. Évente több tízezer embert érnek el közvetlenül a világ kulturális örökségévé váló, néprajzi kincsnek tekintett karácsonyi köszöntéssel. A Csillagénekesek Európai Hálózata (“Die Sternsinger in Europa”) közel egymillió gyermeket magába foglaló, és ezzel nem csak Európa, hanem a világ legnagyobb humanitárius gyermekszervezetének számít.