Az erdélyi gazdák érdekét itthon és Brüsszelben is érvényesíteni fogjuk

A most kezdődő európai parlamenti ülésszak legnagyobb kihívása, hogy úgy alakítsuk az Európai Unió 2021-ben induló költségvetési ciklusának tervét, hogy az megfeleljen az erdélyi érdekeknek – fogalmazott Winkler Gyula szerdán Szatmárnémetiben, ahol az I. AgrárAkadémia rendezvényén vett részt.

Az EP szakbizottságaiban a következő hónapokban tárgyaljuk a számunkra két legfontosabb területet, a Közös Agrárpolitikát (KAP) és a regionális fejlesztéseket finanszírozó Kohéziós Politikát. Az Európai Bizottság javaslata szerint 2020 után csökkenne a Közös Agrárpolitika finanszírozása, ezt sem mi, erdélyi magyar EP-képviselők nem tudjuk elfogadni, sem a többi közép- és kelet-európai tagállam képviselői. Bátran állíthatjuk, hogy az EU-s csatlakozás legnagyobb kedvezményezettjei a vidéki közösségek voltak. Erdély legkisebb faluja is évente sok százezer eurós mezőgazdasági támogatásban részesül. Mi azt szeretnénk, hogy 2020 után is szinten maradjon vagy növekedjen a kisgazdák támogatása és tovább működjenek a vidékfejlesztési programok. Gazdáink érdekét képviselve fogunk fellépni Brüsszelben, partnereket keresünk, hogy a vitában érvényesíteni tudjuk az erdélyi álláspontot” – magyarázta az EP-képviselő, aki az ugyancsak most induló KAP-reform híreiről is beszámolt.

Fontos újdonság, hogy 2020 után nagyobb mozgásterük lesz a tagállamoknak az agrárpolitika területén. Amennyiben az EB javaslatát elfogadja az Európai Parlament, minden tagállamnak a mezőgazdasági támogatás felhasználására KAP Stratégiai Tervet kellene készíteni. Ez azt jelentené, hogy az EU Közös Agrárpolitikájának célkitűzései továbbra is közösek maradnak, viszont a megvalósításhoz a tagállamok a saját helyzetüknek legjobban megfelelő intézkedést ültetik életbe. Erre nekünk már most fel kell készülni, az RMDSZ parlamenti frakciójának hatékonyan kell országos szinten érvényesíteni az erdélyi érdekeket, míg nekünk, ugyanezt Brüsszelben kell elérni” – emelte ki Winkler Gyula.

Az állandó tájékozódás és a szövetkezés, társulás a legfontosabb kulcsszavak az uniós mezőgazdasági támogatások hatékony felhasználására, így tudjuk a versenyképességet növelni 2020 után is” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője a gazdáknak az Iparos Otthonban megtartott rendezvényen.

Az I. AgrárAkadémia házigazdája Magyar Lóránd parlamenti képviselő volt, köszöntőt mondott Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, részt vett Erdei-Doloczki István, parlamenti képviselő. A rendezvény a 17. Partiumi Magyar Napok részeként zajlott.