Az Erasmus+ részévé vált a DiscoverEU

Ismét pályázhatnak a 18 évesek

 

Mostantól az Erasmus+ programcsaládhoz tartozik a DiscoverEU, ezt azt jelenti, hogy a pályázók még több országot fedezhetnek fel, ugyanakkor további újdonságokra is számíthatnak, érdemes az erdélyi fiatalok figyelmét is felhívni a bővülő lehetőségekre – tájékoztatott Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP).

Idén van az ifjúság európai éve, ez is az egyik oka, hogy bővült a DiscoverEU nyújtotta lehetőségek tárháza. Ugyanakkor az Erasmus+ programcsalád részévé vált a DiscoverEU, ami azt jelenti, hogy azok is jelentkezhetnek, akik jogszerűen tartózkodnak valamelyik uniós tagállamban vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok valamelyikében. Újdonság az is, hogy idén tavasztól a sikeresen pályázók DiscoverEU-kártyát is kapnak, amely kedvezményt biztosít bizonyos kulturális, oktatási és sportprogramokra, egyes szálláshelyeken és éttermekben, ugyanakkor kedvezményesen vehetik igénybe a helyi tömegközlekedést is. Mindenképpen remek program, elindítása óta összesen 130 ezren – köztük erdélyi fiatalok is – utazhatták be Európát ingyenesen, életre szóló élmény ezt megtenni 18 évesen. Új kultúrákat megismerni, nyelveket tanulni, új barátokat szerezni csak előnyt jelent a felnőtt életüket megkezdő fiataloknak” – fogalmazott Winkler Gyula.

Mint ismeretes, a DiscoverEU lehetőséget kínál a 18 éves fiataloknak, hogy Európát beutazva új ismeretekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjanak. A nyertes pályázók elsősorban vasúton utazva fedezhetik fel Európa változatos tájait, kivételes esetekben más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek. Minden évben két pályázati fordulót szerveznek. A most következő fordulóra a jelentkezési időszak 2022. április 7., csütörtök, közép-európai idő szerint déli 12 órától 2022. április 21., csütörtök, közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart. Azok pályázhatnak, akik 2003. július 1. és 2004. június 30. között születtek.

A programról az európai ifjúsági portálon lehet bővebb tájékoztatást találni és ugyanitt érhető el a jelentkezési link is: https://bit.ly/3v9fDdf