Az EPP Képviselőcsoportja gyors választ vár az EB-től az európai ipar védelmében

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja az acél- és alumíniumimportra kivetett amerikai védővám okozta kereskedelmi háború elkerülését szorgalmazza, azt kérve az Európai Bizottságtól (EB), hogy gyors választ fogalmazzon meg ebben a kérdésben – tájékoztatott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) alelnöke.

Az EPP az emberek szolgálatába helyezett, szabad és méltányos kereskedelem híve, ezért is hagyott keserű szájízt Trump elnök döntése, mely szerint az Egyesült Államok védővámokat vezet be az acél- és az alumíniumimportra. (…) Éppen ezért felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy minél hamarabb találjon határozott és meggyőző választ az európai ipar védelmében, amellyel elkerülhetnénk egy kereskedelmi háború kialakulását, hiszen ennek árát mindannyian fizetnénk, ugyanakkor polgáraink jólétét is veszélyeztetné” – fejtette ki Winkler Gyula Strasbourgban, az Európai Parlament plénuma előtt. Az EP-képviselők szerdán az EB nyilatkozatát vitatták meg az Egyesült Államok által bevezetett acél- és az alumínium védővám kapcsán.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint az Egyesült Államok által képviselt protekcionizmus az acél és alumíniumimport területén nem oldja meg a problémákat, a legérintettebb térség Kelet-Európa lesz, azon belül Románia. “Mi jól tudjuk, hogy a protekcionizmus nem megoldja a problémákat, hanem gondokat okoz. A kereskedelmi háborúknak nem nyertesei, hanem vesztesei vannak. Amerikai polgárok, köztük Trump elnök támogatói is veszítenek, de veszíteni fog az amerikai és az európai ipar is. A kelet-európai országok, köztük Románia is fog emiatt szenvedni, ugyanis a világ vezető acélgyártói, Oroszország, Ukrajna, Törökország ebbe a térségbe irányítják majd exportjaikat” – magyarázta Winkler.

Az INTA alelnöke megjegyezte, hogy az EPP Képviselőcsoportja szerint az EU és az Egyesült Államok közötti partnerség előnyös kell hogy legyen mindkét fél gazdaságának, az európai és az amerikai vállalatoknak egyaránt, fenntartható gazdasági fejlődést hozva és munkahelyeket biztosítva az embereknek. “Mindezek mellett érezzük annak felelősségét, hogy az európai polgárok érdekeit kell képviselnünk és nem hagyhatunk válasz nélkül egy agresszív, protekcionista magatartást. Az Egyesült Államok döntése összeegyeztethetetlen a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. Ennek megfelelően az EB-nek sürgősen össze kell állítani a dokumentációt, amely alapján az EU és szövetségesei jelezhetik a világszervezetnek a szabálytalanságot. Ugyanakkor a Bizottságnak fel kell mérnie minden olyan kereskedelmi válaszlépést, amit bevethet, amennyiben a következő hetekben nem rendeződik a vitás kérdés” – mondta Winkler Gyula. Véleménye szerint a Trump által egyoldalúan bevezetett vám elsősorban a kínai acéltúltermelés okozta válságra kívánt választ adni. “Kínában egy centralizált tervgazdaság van, ahol a kohászati termékek ára torzul az állami támogatások következtében és ez kihat a globális piacra is. Az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak és szövetségeseinek folytatniuk kell a túltermelés okozta válság leküzdésére irányuló erőfeszítéseiket, közös megoldást kell találni arra a problémára, hogy egyes acélgyártók állami támogatást kapnak és ez torzulást eredményez a globális piacon. De az amerikai védővámok nem a globális probléma megoldását jelentik, hanem épp ellenkezőleg, újabb válságot okoznak” – mutatott rá.

Winkler Gyula ugyanakkor felhívta arra figyelmet, hogy a kelet-európai államok, köztük Románia lesz az egyik vesztese ennek a helyzetnek. “A nagy acélgyártók Kelet-Európa szomszédságában vannak, Oroszország világszinten a harmadik, Ukrajna a hatodik, Törökország a kilencedik az acélexportőrök rangsorában. Ők a legközelebbi országokba fogják átirányítani az Egyesült Államokból kitiltott exportot. Ez Romániában többezer munkahely megszűnését eredményezné, sőt veszélybe kerülhet az acélipar jövője is. Az amerikai piacra évente hozzávetőleg 120 000 tonna romániai acélipari termék kerül, mintegy 160 millió euró értékben, míg a speciális alumíniumötvözetekből évente 4000 tonna kerül az Egyesült Államokba, ezek exportjának értéke évi 15 millió euró. De ezeknek az adatoknak a jelentősége csökken, amennyiben a világgazdaság kereskedelmi fluxusaiban előre nem látható zavarok keletkeznek” – hangsúlyozta Winkler Gyula.