Az EPP-képviselőcsoport európai egészségügyi uniót szorgalmaz

Az EPP-képviselőcsoport valódi európai egészségügyi uniót szorgalmaz, amelynek van ereje fellépni, és megoldást nyújtani olyan helyzetekben, amikor a tagállamok túlterheltek – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP).

„Javában zajlik az Európa jövőjéről szóló konferencia, amelynek súlyát és sikerét az adja, ha minél többen részt vesznek benne. A koronavírus-járvány, melynek negatív hatása mind a gazdaságban, mind a társadalomban érezhető, egyértelműen rávilágított, hogy az Európai Uniónak felelősséget kell vállalnia olyan helyzetekben, amikor a tagállamok önmagukban nem tudnak a problémákkal megbirkózni. Az EPP-képviselőcsoport valódi európai egészségügyi uniót szorgalmaz, amelynek van ereje fellépni, és megoldást nyújtani olyan helyzetekben, amikor a tagállamok túlterheltek” – fejtette ki a képviselő.

A szubszidiaritás elve alapján egyértelmű, hogy az egészségügyi biztosítás kérdésköre, a kórházak menedzsmentje tagállami, regionális vagy helyi kompetencia, az EU pedig nagy egészségügyi projekteket fog kidolgozni. „Erre példa a járványhelyzetben való beavatkozás, de olyan európai szintű egészségügyi projektek is vannak, mint a rákos megbetegedések vagy az Alzheimer-kór elleni küzdelem. Ezek akkora kihívások, hogy európai szintű erőfeszítéseket tesznek szükségessé az orvosi kutatás és innováció terén. Az ilyen projektek európai irányítása az európai szolidaritás példája is, amelyre nagy szüksége van a kontinensnek” – jegyezte meg.

Winkler Gyula szerint az EU-nak kiemelt szerepe lehet a külső beszállítóktól való függés csökkentésében. „Az európai gyógyszerellátási láncok jelenleg túlságosan függnek a kizárólagos beszállítóktól és az EU-n kívüli beszállítóktól. Éppen ezért meg kell erősíteni az Európai Gyógyszerügynökség szerepét. Az egészségügy területén az európai hatáskörök természetesen új kihívásokat is teremtenek, a személyes adatok felhasználása és az azokhoz való hozzáférés tekintetében. Az egészségügyi szolgáltatások területén a digitális infrastruktúrát úgy kell szabályozni, és biztosítani, hogy a visszaélések lehetőségét kizárjuk” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Nyugati Jelen