Az egyesült Európában lehetetlen a háború és az emberiesség elleni bűncselekmény

Az örmény népirtásra való megemlékezés megfelelõ alkalom arra, hogy felidézzük, milyen okok vezettek el az egységes Európa gondolatához – véli Winkler Gyula.

A száz évvel ezelõtti örmény népirtás emlékeztet a legfontosabb indítékra, amely az európai egyesülés alapjait megteremtette éspedig, hogy Európa területén ne legyen lehetséges a háború, ne lehessen az emberiesség elleni bûncselekményeket elkövetni – fogalmazott írásbeli hozzászólásában az RMDSZ európai parlamenti képviselõje. Szerdán Brüsszelben ülésezett a plénum, amely az örmény népirtás századik évfordulója tiszteletére tartott emlékülést, az est folyamán egy állásfoglalást is elfogadnak. Az Európai Parlament egyébként az elsõ, örmény népirtással kapcsolatos állásfoglalását 1987-ben fogadta el.

“A tavalyi évvel olyan idõszak kezdõdött, amely jó néhány, az európai nemzeteket érintõ, többféle jelentõséggel is bíró centenáriumot foglal magába, gondoljunk itt Szarajevóra, az elsõ világháború végére, de a nagy világégés alatt történt tragédiákra is. Ha hagyjuk a nacionalistákat, populistákat és idegengyûlölõket, hogy saját eszméik népszerûsítésére használják fel ezeket a megemlékezéseket, nem teszünk egyebet, mint hozzájárulunk az Európára ma oly jellemzõ bizalomhiány további elmélyítéséhez. Kötelességünk, hogy megkeressük azokat az üzeneteket, amelyek az európai népekeket közelebb hozzák egymáshoz, amelyek a közös értékeket emelik ki. Így tudunk hozzájárulni a társadalmainkban mélyre gyökerezõ morális válság és bizalomhiány leküzdéséhez, megtalálva az erõt, hogy folytassuk a közös európai otthon megteremtését” – emelte ki Winkler Gyula.