Az aradi vértanúkra emlékeznek Hunyad megyében

“Hunyad megyében egyre nagyobb igyekezettel keressük azokat az eszközöket, helyzeteket, amelyek a magyar identitás megerõsítésében szerepet játszhatnak. Nemzeti ünnepeink, a közösségünk számára fontos történelmi eseményekre való megemlékezések mind hozzájárulhatnak magyarságunk megõrzéséhez, átörökítéséhez, különösképpen, ha már fiatal korban természetessé válik, hogy felidézzük nagyjaink dicsõ tetteit, ápoljuk hõseink emlékezetét. Az idén tízéves Téglás Gábor Líceum attól is több, mint egyszerû tanintézmény, hogy diák és pedagógus egyaránt saját ügynek érzi magyar ünnepeink, megemlékezéseink megszervezését, ahogyan egyéb közösségi eseményeken is mindig lelkesedéssel veszik ki részüket. Örömmel tapasztaljuk ezt, hiszen így a következõ nemzedéknek is fontos lesz magyarsága, közösségi hovatartozása, kulturális öröksége” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke az október 6-ai megemlékezések kapcsán.

Hétfõn délelõtt a Téglás Gábor Líceumban az 5-12 osztályos diákok mutatták be az aradi vértanúk emlékére összeállított mûsorukat, Szikszai Zoltán történelem, Lengyel Izabella zene és Kun Gazda Kinga magyar szakos tanár pedig nemcsak felkészítette a tanulókat, hanem közösen szerepeltek a zenés-verses összeállításban, amelybõl a történelmi események folyamatát is megismerhették a jelenlevõk. A Téglás Gábor Líceum megalakulása óta megszervezi az október 6-ai megemlékezést, ahogyan megünneplik minden évben a Magyar Kultúra Napját és  Március 15-ét is.  

Vajdahunyadon a délutáni órákban a Magyar Házban tartják az október 6-ai megemlékezést.  Fellépnek a 6-os Számú Általános Iskola diákjai, felkészítõ tanár Gherghina Rozália.