Aktualizálták az Erdély 2020 fejlesztési tervet

Elkészült az Erdély 2020 fejlesztési terv aktualizált változata, amely a 2014-2020 közötti idõszakra hatályos, európai bizottsági rendeletekre épül és figyelembe veszi az új költségvetési keret Románia számára elkülönített pénzforrásait – jelentette be szerdán Csíkszeredában Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje a Csíki Vállalkozók Egyesületének képviselõivel és a Hargita Megyei Tanács szakembereivel folytatott megbeszélést, a találkozó házigazdája Tánczos Barna szenátor volt.

A követezõ hétéves tervezési idõszakra 43 milliárd euró értékû uniós forrás áll Románia rendelkezésére, ez jóval több, mint az elõzõ idõszaknak megfelelõ 31,5 milliárd euró. Az unió költségvetésébõl származó források és a támogatási prioritások ismeretében, a Csutak István fejlesztéspolitikai szakértõ által aktualizált Erdély 2020 tervet a Gazdasági Tanács elé terjesztették szakmai vitára. A következõ hetekben várható a fejlesztéspolitikai dokumentum aktualizált változatának véglegesítése, amely az erdélyi magyar önkormányzatok, vállalkozók, gazdák, civil szervezetek számára tartalmaz hasznos információkat a következõ években megpályázható fejlesztési forrásokról.

Köztudott, hogy az RMDSZ mindig elvégzi a házi feladatot, ilyen szempontból az új fejlesztési idõszak tervezését idõben elvégeztük, 2012-ben átfogó szakmai és társadalmi vita alapján dolgoztuk ki a szakpolitikai dokumentumot, most a brüsszeli információk figyelembe vételével aktualizáltuk. 2014 a felkészülés éve, ezért a tartalmas tájékoztatás nagyon fontos. A cél a modernizáció, a szülõföld felzárkóztatása az európai uniós szintre, ennek a célnak a megvalósításához az egyik forrás épp az Európai unió által biztosított fejlesztési alapok” – mondta Winkler Gyula. A megbeszélésen az 58 csíkszeredai céget tömörítõ szakmai szervezet képviselõi konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, dr. Szabó Barna, a Hargita megyei önkormányzat megyemenedzsere az intézmény szakemberei által megfogalmazott javaslatlistát adott át az RMDSZ európai parlamenti képviselõjének.