Access2Markets: többnyelvű online platform a KKV-k számára

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője jó hírnek tartja, hogy az Európai Bizottság elindította Access2Markets platformot, amelynek célja, hogy azoknak az európai kis- és középvállalatoknak segítsen, amelyek a nemzetközi kereskedelemben alkalmaznak munkaerőt.

A SME Europe, amely az Európai Néppárt gazdasági szervezete, régről kéri az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy eszközt, amely segítségével az európai kis- és középvállalkozók minél jobban ki tudják használni az EU által megkötött szabadkereskedelmi egyezményeket. Mi, a SME Europe-nál és az EPP-ben mindig úgy véltük, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények nincsenek maximálisan kihasználva az EU-ban, különösen a KKV-k részéről” – emelte ki csütörtökön Winkler Gyula, aki a SME Europe első alelnöke.

Rámutatott, hogy a KKV-k akkor tudják használni az EU szabadkereskedelmi megállapodásait, ha megértik és betartják az összes elvárást és bürokratikus szabályt, amelyeket ezek az egyezmények előírnak. „Az európai KKV-knak egyértelmű magyarázat és útmutató kell, különös tekintettel arra, hogy milyen komplexek a globális ellátási láncok, mennyire bonyolultak a származási szabályozások. Elengedhetetlen, hogy a KKV-k, a vállalkozók, ennek nyomán pedig a közösségek, az emberek érezzék, mi a haszna a közös kereskedelempolitikának” – magyarázta Winkler Gyula. Mint elmondta, az évek során az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatósága jelentéseiből kiderült, hogy a KKV-k általában is, de különösen a kelet-közép-európai kis- és középvállalatok tudják hasznosítani a legkisebb mértékben az EU szabadkereskedelmi egyezményeit.

Meghallgatásra került a SME Europe-nak és az Európai Néppártnak az európai KKV-k mellett szóló érvelése, így október 13-án elindították azt a többnyelvű portált, amely a KKV-k számára készült tájékoztató oldal az EU kereskedelmi szabályozásairól. Úgy vélem, ha ezt az online eszközt helyesen használják, akkor érzékelni fogjuk a különbséget az európai export és a gazdasági növekedés terén. Azt már tudjuk, hogy hét uniós munkahelyből egyet az exporttevékenységek generálnak, az újonnan létrehozott munkahelyek pedig magas hozzáadott értéket képviselnek” – jegyezte meg Winkler.

Az EP-képviselő az exportban érdekelt vállalkozókhoz intézett felhívást, hogy használják az Access2Markets felületét. „Nagyon jó, hogy az Access2Markets többnyelvű, hiszen tudjuk, hogy a nyelvhasználat milyen fontos, hogy helyesen értsék, értelmezzék a bonyolult szabályozásokat. Ez a platform az EU 24 hivatalos nyelvén elérhető, hatékonyan segítve a nyelvi korlátok leküzdését” – tette hozzá Winkler Gyula.

Az Access2Markets az alábbi linken érhető el: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/hu/content