A zöld átállás sikeréhez erősíteni kell az EU klíma- és kereskedelmi diplomáciáját

Az EU-nak globális téren fokoznia kell a klíma- és kereskedelmi diplomáciai tevékenységét, az unión belül pedig arra kell összpontosítania, hogy méltányos legyen a zöld átmenet és az emberek támogassák ezt az átállási folyamatot – jelentette ki Winkler Gyula (RMDSZ, EPP) európai parlamenti képviselő szerdán, Déván tartott sajtótájékoztatóján.

Winkler Gyula ismertette a Global Energy Monitor, a globális energiapiac alakulását nyomon követő nemzetközi agytröszt nemrég közzétett elemzését, amely szerint 2022-ben aggasztóan sok új, széntüzelésű erőműre bocsátottak ki engedélyt. Kína, India és Indonézia tervezi a legtöbb ilyen létesítmény felépítését– tette hozzá a képviselő. Az EU szén-dioxid-mentesítési erőfeszítései kudarcra vannak ítélve, ha globális viszonylatban a többi ország nem tesz hasonló erőfeszítéseket.

Nem elég nemzetközi konferenciákon összejönni és ambiciózus célokat kitűzni, ha később nem tartjuk be mindannyian, amit elhatározunk. Az EU továbbra is kitartóan törekszik a klímacélok elérésére, ráadásul a zöld átmenet közepén vagyunk, miközben zajlik az ukrajnai háború és arra törekszik az unió, hogy függetlenedjen Oroszországtól, ami a szénhidrogéneket illeti. Az EU-nak meg kell találnia az eszközöket, a módokat, hogy az éghajlatváltozás terén kifejtett diplomáciai tevékenység és a kereskedelmi diplomácia révén rávegye a globális partnereinket is, hogy kövessenek minket ezen az úton” – mondta Winkler Gyula.

Az RMDSZ-es képviselő hangsúlyozta, hogy a zöld átmenet sikere nagymértékben függ attól is, hogy az EU-n belül mennyire lesz méltányos. „Nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az átállás méltányosságára. Nem elég, ha van egy Méltányos Átállást Támogató Alap. Figyelembe kell vennünk az egyes országok és régiók sajátosságait. Ha nem sikerül zöld átmenetet méltányosan megvalósítani, elveszítjük az emberek támogatását” – magyarázta Winkler.

A képviselő szerint Románia rendkívül aktív kell hogy legyen mindkét tagállami csoportban, amelyek az atomenergia és a földgáz, mint átmeneti üzemanyag további felhasználását szorgalmazzák. „Különleges helyzetben vagyunk. Romániának rendkívül aktívnak kell lennie a Franciaország által vezetett csoportban, amely támogatja az atomenergia további használatát, de a Németország által vezetett csoportban is, amely a földgázt átmeneti üzemanyagként akarja használni még 25-30 évig. Ebben a két csoportban kell szilárdan megvetnünk a lábunkat” – tette hozzá.