A TTIP esély az európai KKV-knak, hogy megerősítsék jelenlétüket az amerikai piacon

A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodás (TTIP) lehetõséget jelent az európai kis- és középvállalatok egy részének, hogy megerõsítsék jelenlétüket az Egyesült Államok piacán, a KKV-ék más részének pedig esélyt ad, hogy belépjenek erre a piacra – többek között ez volt az egyik következtetése annak a keddi munkareggelivel összekötött vitának, amelyet a SME Europe, az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezete szervezett Brüsszelben. A TTIP, mint lehetõség a KKV-knak címmel megszervezett találkozót az Európai Parlamentben tartották, részt vett az Egyesült Államok EU nagykövete, Anthony L. Gardner és  Maria Åsenius, a kereskedelempolitikai biztos kabinetfõnöke, az esemény házigazdája és moderátora Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselõje, a SME Europe elsõ alelnöke volt.

Egy átfogó, kiegyensúlyozott transzatlanti partnerség  jelentheti a legjobb lehetõséget, hogy az európai kis- és középvállalkozók, csökkentve a kiadásaikat mégis új utakat találjanak, hogy az amerikai piacra léphessenek. (…) Az Európai Unióban több mint  20 millió, az Egyesült Államokban pedig több mint 28 millió cég kis- és közepes vállalatnak számít. (…) Már 2012-ben közel 150 000 KKV exportált az Államokba, mintegy 77 milliárd euró értékben, ez az Egyesült Államokba exportáló európai cégek 88 százalékát jelenti. A tagállamokban leginkább a KKV-k azok a cégek, amelyek az amerikai piacra exportálnak” – mondta el ennek kapcsán Winkler Gyula. Az EP-képviselõ ugyanakkor rámutatott, hogy az EU tárgyalóinak prioritást jelent, hogy minél több nem tarifális korlátozást kiiktassanak, amelyek a KKV-k-nak jelentenek akadályt, elsõsorban olyan technikai elõírásokról és ágazati szabályozásokról van szó, amelyek változnak a különbözõ tagállamokban az Egyesület Államok területén. Ugyancsak fontos prioritás a KKV-k számára, hogy csökkenjenek a vámtarifák, egyszerûsödjenek exportálási procedúrák, javuljon a szellemi tulajdon védelmét szabályozó keret, legyen átláthatóbb a közbeszerzési rendszer.   

Az Egyesült Államok uniós nagykövete, Anthony L. Gardner úgy nyilatkozott, hogy a TTIP életbelépését követõen az Atlanti óceán mindkét oldalán rendkívüli kereskedelmi potenciált szabadít fel a KKV-k számára, sokkal inkább hatással lesz mint a nemrég elfogadott Csendes-óceáni Partnerség (TPP). Az amerikai nagykövet kitért arra is, hogy a TTIP nagy vitát indított el, különösen Európában, szerinte egy ilyen, érzelmekkel fûtött vitában nem meggyõzõek a statisztikák, bármennyire is pozitívak az adatok. A sikeres vállalatokról szóló pozitív példák tudják a közfelfogást megváltoztatni. A nagykövet megerõsítette, hogy a jelenlegi amerikai adminisztrációnak érdeke a TTIP tárgyalásainak sikeres lezárása, ugyanakkor jelezte, hogy véges az idõ, ugyanis 2017 januárjától új adminisztráció kezdi meg a munkát Washingtonban.

Maria Åsenius, a kereskedelempolitikai biztos kabinetfõnöke emlékeztetett, hogy a TTIP egy külön, a KKV-król szóló fejezetet tartalmaz majd, ez premiernek számít az EU kereskedelmi megállapodásainak történetében.

Az Európai Néppárt a transzatlanti kapcsolatok megerõsítésének elkötelezett támogatója, ugyanakkor szorgalmazzuk, hogy egy ambiciózus és átfogó megállapodás szülessen. Az Európai Uniónak rendkívül bonyolult geopolitikai kontextusban kell megtalálnia az útját, hogy megtartsa globális gazdasági és politikai súlyát, ez is a mi véleményünket támasztja alá. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az ördög a részletekben rejlik és az EU tárgyalóinak szem elõtt kell tartania a kisvállalkozók, a gazdák és az uniós polgárok érdekeit egyaránt. A nyilvánosan is megfogalmazott aggodalmakra válaszolni kell, a mai eseményünk is ezt a célt szolgálta” – összegzett Winkler Gyula a találkozó végén.