A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségnek az európai polgárokat kell szolgálnia

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségnek az európai polgárokat kell szolgálnia

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségnek (TTIP) az EU világpiaci versenyképességének növeléséhez kell hozzájárulnia és az európai polgárok érdekeit szolgálnia – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselõ, az INTA alelnöke kedden Strasbourgban, ahol a plénum a partnerség kapcsán az Európai Bizottság nyilatkozatát vitatta meg.

Felszólalásában Winkler Gyula rámutatott, hogy a transzatlanti partnerség szükségességének és célszerûségének elemzésekor három egyszerû kérdésre kell válaszolni: megoldás-e a status quo, a többoldalú tárgyalások a Kereskedelmi Világszervezet keretében alternatívát biztosítanak-e, az Amerikai Egyesült Államokkal megkötendõ partnerség összeegyeztethetõ-e az európai értékekkel. Szerinte a transzatlanti kapcsolatok esetében a status quo nem járható út, tekintettel a gyorsan változó, globalizálódó világra. A többoldalú tárgyalások a Kereskedelmi Világszervezet keretében azért nem tekinthetõk alternatívának, mert a dohai tárgyalások évek óta nem mozdulnak elõre és a Bali-tárgyalások is kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. Winkler Gyula hangsúlyozta, a TTIP megkötése a dohai tárgyalásokat is fellendítheti, megállapodásra serkentve a feleket.

Kérdem én, elfogadható, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal megkötendõ egyezmény veszélyeztesse az európai élelmiszerbiztonságot, szociális rendszerünket, az adatvédelmi rendszereink biztonságát vagy  kulturális sokszínûségünket? Válaszom határozott nem, és az Európai Parlament szerepe az, hogy vigyázzon az európai polgárok érdekeire. A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség megkötésének az EU  globális versenyképességét kell növelnie és az európai polgárok érdekeit szolgálnia” – emelte ki az RMDSZ EP-képviselõje.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségre vonatkozó tárgyalások tavaly júliusban kezdõdtek, azóta hat alkalommal szerveztek találkozót. A partnerség megkötését politikusok, civilek, szakmai szervezetek és szakszervezetek is megkérdõjelezik. Az Európai Néppárt következetesen a transzatlanti kapcsolatok megerõsítése mellett foglal állást, támogatja a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség megkötését, azzal a feltétellel, hogy kiegyensúlyozott egyezmény szülessen, amely tiszteletben tartja az európai értékeket és a polgáraink érdekeit.