A tehetséges fiatalok támogatása és otthontartása a cél

Október 9-12. között 21. alkalommal zajlott az Európai Régiók és Városok Hete, melyet a Régiók Európai Bizottsága szervez. A programsorozat a kohéziós politikával foglalkozó legnagyobb brüsszeli rendezvény. Hargita Megye Tanácsa minden évben bekapcsolódik egy workshoppal, melynek idén is Winkler Gyula EP-képviselő volt a moderátora.

Úgy vélem, hogy a helyi és regionális önkormányzatoknak nagyon fontos szerepük van a tehetségek felismerésében és a készségfejlesztésben. 2023 a készségek európai éve van, amely követi a tavalyi ifjúsági évet, nem véletlenük, hiszen egyre hangsúlyosabb kérdés a fiatalok képzése, valamint a munkaerőpiac stratégiai összehangolása. Érdekes jó gyakorlatot is bemutattak Székelyföldről: a Hargita Hazavár Karrieriroda, mely segíti a fiatalok pályaválasztását , itthon maradását és támogatja a külföldön élők hazatérését és szülőföldön való elhelyezkedését” – mondta el Winkler Gyula.

A valós munkaerőigények megértése, azok összehangolása az oktatási tantervekkel és a technikai segítségnyújtás alapvető lépések. A vállalatokat, munkáltatókat ösztönözni kell arra, hogy a mentorprogramok és egyéb kezdeményezések által támogatott tehetségeket a saját köreikben tartsák, ez stratégiai fontosságú” – hangsúlyozta Borboly Csaba tanácselnök, kiemelve, hogy Hargita Megye Tanácsának tehetséggondozási stratégiája olyan kezdeményezéseket foglal magában, mint a tantermek modern technológiával való felszerelése, az online oktatás hozzáférhetőségének biztosítása, és a diákok digitális készségeinek fejlesztése.