A támogatási lehetőségek jövőjéről május 26-án döntünk

A következő évtizedben elérhető EU-s pénzforrásokról, területalapú támogatások alakulásáról és a vállalkozók érdekérvényesítési lehetőségeiről beszélt Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje pénteken, egy Szilágyperecsenen megszervezett vállalkozófórumon. A pályázati lehetőségekről és kihívásokról elmondta, a 2021-2027-es költségvetési ciklust decemberben fogadják el az európai döntéshozók, akiket május 26-án választanak meg az európai unió polgárai.

A politikussal Boncidai Csaba polgármester, Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke és Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke beszélgetett. Elmondták, a vállalkozások a társadalom motorjai, hiszen álláslehetőségeket kínálnak és ezáltal itthon tartják a fiatalokat.

Winkler elmondta, az új költségvetési ciklus egyik kihívása, hogy a rendelkezésre álló összegek jelentősen megcsappanhatnak, ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. “Ha a Brexit végbemegy, évente 12-13 milliárd euróval lesz kevesebb az EU költségvetése. Ezt a költségvetési kiesést az agrárpolitikában, a regionális fejlesztési programban elérhető támogatások csökkentésével, a kelet-európai tagállamokon akarják megspórolni egyesek. Ezeknek a csökkentéseknek a mi régióink látná kárát”  mondta el Winkler Gyula.

Az EP-képviselőjelölt tájékoztatta a vállalkozókat, hogy az unió közös agrárpolitikájának módosítási vitája során nehéz döntés a felső határ (capping) alkalmazása. Ez a kisgazdaságok számára jelentene előnyt szemben a nagy, ipari jellegű farmokkal. Ugyanakkor elfogadták azt a módosítást, mely szerint tagállamok illetékes hatóságainak büntetőkamatot kell fizetniük abban az esetben, ha késnek a területalapú támogatások kifizetésével vagy rosszul számolják ki a juttatásokat.

A vállalkozók egybehangzó véleménye szerint hatalmas mennyiségű papírmunkát kell elvégezni egy-egy támogatás lehívása érdekében, és ezen a bürokratikus módszeren változtatni kell. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a fiatal gazdák esetében a kezdő támogatás nem elégséges, ennek az átgondolása is szükséges.

 

Winkler Gyula elmondta, 40 ezer euróról 100 ezer euróra emelkedik a pályakezdő, 40 év alatti gazdáknak szánt támogatás. A vállalkozóknak pedig felhívta a figyelmét arra, hogy már ebben a költségvetési ciklusban is lehet bizonyos, nekik szánt alapokra pályázni, és arra bátorította őket, hogy tájékozódjanak ezekről a lehetőségekről. Rámutatott: a vállalkozások sikeressége és hozzá humánerőforrás biztosítása nem csak pénz kérdése. “El kell kezdeni a vállalkozói szféra önszerveződését, hiszen a vállalkozói csoportosulások létrejötte lehetőséget teremt a hatékonyabb érdekérvényesítésre. Hangsúlyt kell fektetni a duális oktatás fellendítésére, hiszen ebből mindenki nyer: ha a fiatal munkalehetőséget kap, akkor itthon marad, a vállalkozó pedig a megfelelő munkaerőt tudja alkalmazni”  mondta az EP-képviselőjelölt.