A szórványtámogatások életerőt adnak a közösségnek

 Az erdélyi, bánsági vagy partiumi szórványközösségek helyzetét felmérve megállapíthatjuk, hogy a pozitív fejlemények azt bizonyítják, hogy működnek a támogatási rendszerek, és számos olyan közösséget láthatunk, ahol mérhető eredmények születtek – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő Budapesten, ahol a Magyar Állandó Értekezlet Szórvány szakbizottsága gyűlésén vett részt szerda délelőtt. A Magyarság Házában megtartott ülés Grezsa István miniszteri biztos, a szakbizottság társelnökének tájékoztatójával kezdődött, aki bemutatta a szórványtámogatási rendszert, kiemelve, hogy ez a nemzetpolitika fontos részévé vált az elmúlt években.

Winkler Gyula ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nem álltak meg a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, a kivándorlás, az asszimiláció, a tömbvidék és erősebb magyar közösségek elszívó ereje továbbra is negatív hatással van, de pozitív példákat is látunk arról, hogy stabilizálni lehet egy szórványközösséget. “Ez motivál bennünket is Erdélyben, amikor az RMDSZ szórvány cselekvési tervét életbe ültetjük, illetve újabb kezdeményezésekkel bővítjük” – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki méltatta a Petőfi Sándor program kiterjesztését, valamint az új szórványóvoda programot. Ezzel kapcsolatosan megállapította: “az infrastrukturális beruházásokat követően a létrehozandó óvodák és bölcsődék működtetésében kiemelt fontosságú lesz az egyház, az önkormányzat és a tanfelügyelőség együttműködése minden egyes új létesítménynek helyet adó településen“. Véleménye szerint a kedvező tendenciák felerősítésének és a jó irányba mutató folyamatok fenntarthatóságának a kulcsa az előre kiszámítható, tervezhető gazdasági támogatás. “A kárpát-medencei gazdasági támogatási programok kiterjesztése a szórványra életerőt, önbizalmat ad, megerősíti a helyi kis közösségeket, hozzájárul az új munkahelyek teremtéséhez, ezáltal fontos szerepet játszik a szülőföldön való gyarapodást célzó erőfeszítéseinkben” – mutatott rá.

Végezetül Winkler Gyula tájékoztatta a MÁÉRT Szórvány szakbizottság tagjait a hétvégén Zilahon zajló RMDSZ kongresszusról és a pár nappal később Kolozsváron sorra kerülő FUEN kongresszusról. “Május 17-21. között Kolozsvár nemcsak Erdély fővárosa, hanem az európai nemzeti közösségek és nyelvi kisebbségek fővárosa is lesz, ahol ünnepélyesen megkezdődik annak az egy millió aláírásnak az összegyűjtése, amellyel az európai kisebbségek nyomatékosítják igényüket, hogy európai kisebbségi keretszabályozás készüljön” – mondta az EP-képviselő.

A Szórvány szakbizottság társelnöke Grezsa István miniszteri biztos és Bodó Barna, a Szórvány Alapítvány elnöke. A szerdai ülésen Dr. Orosz Ildikó a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke tartott előadást a szervezet szórványoktatási stratégiájáról és tevékenységéről, Papp Adrianna a magyar nyelv használatával kapcsolatos felvidéki felmérés eredményét ismertette, a tagszervezetek képviselői a napirendhez kapcsolódóan szólaltak fel.