A székelyföldi turizmusnak is kedvez a kommunikációs társadalom térnyerése

A közösségi gazdaság hatásai és szabályozási kérdései is szerepeltek az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottsági ülésének napirendjén, Bálványoson. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a téma kapcsán azt is elmondta: a kommunikációs társadalom térnyerése a székelyföldi turizmus számára is fontos lehetőségeket tartogat.

Ennek köszönhetően látványos lendületet vett a közösségi gazdaság – indította előadását Winkler. „Ma már egyre többen használják az internetes felületeket a pihenőszabadság megtervezéséhez, amikor újabb és újabb felfedezésre váró turisztikai látványosságok után kutatnak. Ez óriási lehetőség a közép- és kelet-európai feltörekvő régiók számára, így egyértelműen a Székelyföld számára is” – emelte ki. A turizmus fejlesztése új munkahelyeket, gazdasági növekedést és magasabb versenyképességet hoz a régióba, amit érdemes kihasználni.

Kulcskérdés azonban a szektor megfelelő szabályozása. Az európai parlamenti képviselő szerint ezt az adott régió hatáskörében kell inkább elvégezni, kevésbé van szükség országos vagy uniós szintű szabályozásra. „A régiók szintjén ismerik legjobban a helyi valóságot és figyelembe tudják venni a fenntarthatóság követelményét, a helyi vállalkozókat és a régió lakóinak érdekeit szem előtt tartva” – mondta Winkler Gyula. Hozzátette: az EU-tól inkább ajánlásokat, nem pedig merev szabályozásokat várnak el, ugyanakkor az uniónak fontos szerepet juthat a jó gyakorlatok megismerésében, megosztásában.

A megosztásra épülő online platformok számos ágazatban okoznak zavart, ez gazdasági, de közpolitikai kérdés is – hívta fel a figyelmet Grüman Róbert. „Az önkormányzatok számára itthon és világszerte is gondot okoz az ilyen típusú platformok működése. Hozzánk, önkormányzatokhoz fut be a legtöbb észrevétel, az emberek panaszkodnak, hogy nem tisztességes a környékükön található lakásokat ugyanúgy bérbe adni, mint a szállodaszobákat, míg a taxi társaságok is azt kérik a hatóságoktól, hogy ne engedélyezzék a közösségi autózást, mert az számukra előnytelen versenyhelyzetet jelent” – mondta. Grüman szerint a közösségi gazdaságnak vannak támogatói és ellenzői, azonban a jelenlegi társadalmi, gazdasági berendezkedés izgalmas és járható szelete. A helyi és regionális önkormányzatoknak fel kell készülniük, hogy tovább bővül a közösségi gazdaság és meg kell találni a szabályozási módot, hogy a gazdaságnak ezt az ágát integrálni lehessen – tette hozzá.

Az ülésen pro és kontra vélemények is megfogalmazódtak a téma kapcsán, a tagok azt is felvetették, hogy szükség lenne erről egy átfogó jelentést készíteni.

*** A közösségi gazdaság vagy megosztás alapú gazdaság (sharing economy) azt az üzleti modellt jelöli, amikor online platformok segítségével az egyének közvetlenül osztják meg javaikat vagy szolgáltatásaikat. Elsősorban a turizmusban nagyon elterjedt modell, ismertebb példái az Uber, a közösségi autózás platformja, illetve az Airbnb szállásmegosztó platform.
www.maszol.ro