A soknyelvűség minden helyzetben előnyt jelent

Európai uniós tagságunk elsõsorban a fiataloknak hozott számos konkrét lehetõséget és elõnyt, rajtatok múlik, hogy élni tudtok-e ezekkel – hangsúlyozta Szentegyházán kedd délután Winkler Gyula, aki Medgyesi MADISZ által a Napsugár kempingben negyedszerre megszervezett úszótáborban tartott elõadást az Európai Unióról és annak intézményeirõl, programjairól.

Az Európai Unió legnépszerûbb programja az Erasmus, amely egyetemistáknak nyújt ösztöndíjat, hogy más tagország egyetemén tanuljanak egy-egy szemesztert, mondta el az EP-képviselõ, aki a fiatalok figyelmét a nyelvtanulás fontosságára hívta fel. “Az Erasmus konkrét és elérhetõ lehetõségeket biztosít, azonban akkor lehet élni vele, ha ismerünk idegen nyelveket, akkor tudunk egy külföldi egyetemen tanulni, ha beszélünk az adott ország nyelvén. A többnyelvûség nálunk Erdélyben és a Székelyföldön is realitás, vagy legalábbis az kellene, hogy legyen. Igaz az is, hogy a román nyelv tanítása nem megfelelõ a magyar diákok számára és sokaknak nehézséget okoz. De tudásunkból kell elõnyt kovácsolnunk, és továbblépve elsajátítanunk a magyar és a román mellett még legalább egy idegen nyelvet, ez ma már követelménynek számít. Egy neves külföldi egyetemen szerzett tudás, tapasztalat itthon kamatoztatható, elõnyt jelent a szakmai elõrehaladásban, ezért is érdemes nyelveket tanulni, de az idegennyelvtudás a késõbbiekben is minden helyzetben hasznos lesz” – fogalmazott Winkler Gyula, aki beszélt arról is, hogy Európa alapértéknek tekinti a soknyelvûséget.     

A Hargita megyei Szentegyházán negyedik alkalommal táboroznak Szeben megyei magyar fiatalok, hiánypótló ez az úszótábor, hiszen egyetlen olyan esemény, amely megyei szinten összehozza a magyar fiatalokat, ugyanakkor felvállalt céljuk, hogy a sport által közösséget építsenek. Idén hatvan résztvevõnk van három megyébõl, a játékos ismerkedés és kikapcsolódás mellett különbözõ területeken dolgozó szakemberek, szervezetek  is bemutatkoznak a tábor idején – tájékoztatott Balázs Botond szervezõ, a Medgyesi MADISZ elnöke és Fazekas Attila, az RMDSZ Szeben megyei ügyvezetõ elnöke. A medgyesi, erzsébetvárosi, kiskapusi, nagyselyki, mihályfalvi, szentágotai és nagyszebeni fiatalok mellett Kovászna és Hargita megyei ifjak is részt vesznek az úszótáborban az Összetartozunk székely-szórvány program támogatásával.