A saját állampolgáraink érdeke elsődleges a Brexit-tárgyalásokon

A Brexit-tárgyalások során mindenekelőtt a Nagy-Britanniában élő, ott dolgozó vagy ott tanuló romániai állampolgárok érdekeit fogja határozottan védeni  – fogalmazott  Winkler Gyula (RMDSZ, EPP) EP-képviselő csütörtökön reggel Strasbourgban, ahol a Lordok Házának küldöttségével találkozott. Elmondta, Romániában az Egyesült Királyságot nagy tisztelet és rokonszenv övezi, az uniós kilépésről szóló népszavazás eredményét viszont úgy a lakosság, mint a politikum is meglepetéssel és aggodalommal fogadta. “Az emberek aggodalommal fogadták a Brexit-ről szóló döntést, ugyanis sokuknak vannak olyan rokonai, akik Nagy-Britanniában dolgoznak vagy folytatnak tanulmányokat. (…) Számos honfitársam vállalt munkát az Egyesült Királyságban, köztük sokan magasan képzettek: orvosok, mérnökök, tanárok. Becslések szerint a Nagy-Britanniában munkát vállaló romániai állampolgárok száma megközelítőleg 300.000, közülük 190.000-en hivatalosan tartózkodnak a szigetországban” – mondta el Winkler Gyula.

A Lordok Háza delegációjának tagjai a maguk részéről is aggodalomról beszéltek, az Európai Unióban munkát vállaló két millió brit állampolgár miatt, de a Nagy-Britanniában dolgozó, különböző uniós tagországokból származó, három millió munkavállaló miatt is. A beszélgetés során elhangzott, hogy ezeknek a munkavállalóknak helyzete nagymértékben attól függ, Nagy-Britanniának hogyan alakulnak a kétoldalú tárgyalásai az adott tagállammal.

Annak kapcsán, hogy mi lesz az Európai Parlament szerepe a Brexit-tárgyalásokon, Winkler Gyula, utalva az EU történetében először sorra kerülő folyamat összetettségére, rámutatott, hogy kiemelten fontos lesz a törvényhozási együttműködés, a tagállamok és Nagy-Britannia között, a kétoldalú tárgyalásokon, de az Európai Parlament szintjén is. Mint mondta, Nagy-Britannia kilépési megállapodásának koordinátáit az Európai Tanács állapítja meg, az Európai Bizottságnak fontos szerepe lesz a tárgyalások során, viszont a legvégén az Európai Parlament dönt arról, hogy ratifikálja vagy sem a dokumentumot. “Készüljenek fel arra, hogy a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalások során az Európai Parlament száz százalékosan gyakorolni fogja hatáskörét és élni fog hatalmával” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A Lordok Háza küldöttségének tagjai arról is kérdezték Winkler Gyulát, hogyan látja az EU-Nagy-Britannia közötti politikai és kereskedelmi kapcsolatokat a Brexit után, és érdeklődtek a tárgyalási folyamat konkrét elemeiről is.

A brit delegációt Lord Boswell of Aynho vezette, tagja volt Baroness Verma, Lord Whitty, Earl of Kinnoull, Baroness Armstrong of Hill Top és Lord Teverson, mindannyian olyan parlamenti albizottságok tagjai, amelyek az EU és Nagy-Britannia kapcsolatáért felelős a különböző tevékenységi területeken.