A Román Televízió területi hálózata nélkülözhetetlen a minőségi közszolgálatiság biztosításához

A Román Televízió (TVR) esetében kialakult válság a területi stúdiókat is veszélyezteti, közszolgáltatói küldetésük teljesítésében – nyilatkozta Winkler Gyula, EP képviselõ mai felszólalásában, az európai regionális televízió jövõjérõl szóló vita keretében, amelyet az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek kérdésével foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja (Kisebbségi Intergroup) szervezett csütörtökön, Strasbourgban.
A vitafórumon részt vett az Európai Regionális Televíziók Szövetségének (CIRCOM) küldöttsége, Jean-Marc Dubois elnök vezetésével. A Román Televízió is tagja a páneurópai szervezetnek.

“Az idén nyáron folytatott tárgyalások alkalmával megegyeztünk abban, hogy a területi hálózattal rendelkezõ közszolgálati televízióknak nagyon fontos szerepe van a regionális nemzeti és nyelvi kisebbségek életében, identitásuk megõrzésében. Akkoriban Ön, a CIRCOM nevében, az európai képviselõk támogatását kérte, a regionális közszolgálati televíziók közösségi fontosságának elismerésében, az európai intézmények és törvényhozás szintjén. Ezúttal én kérem a Szövetség szakmai támogatását, a TVR esetében kialakult válsághelyzet kapcsán. Jelzések vannak arról, hogy az intézmény strukturális átalakítása, valamint a felhalmozott pénzügyi adósság rendezése az öt területi stúdió tevékenységének korlátozásához vezethet. A tervezett intézkedés negatívan befolyásolhatja a Román Televízió közszolgálati jellegét, valamint nehézségeket okozna a magyar és német nyelvû szerkesztõségek tevékenységében a kolozsvári, temesvári és marosvásárhelyi stúdiók esetében” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP képviselõje úgy véli: a közszolgálati televízió Romániában mély reformot igényel, ez azonban nem vezethet a területi stúdiók tevékenységének korlátozásához.
Elmondása szerint, a Román Televízió öt területi stúdiója nélkülözhetetlen a helyi közösségek, beleértve a nemzeti kisebbségek számára nyújtott közszolgáltatás minõségének szempontjából.
A résztvevõk megvitatták a regionális közszolgálati televíziók tevékenységének jelentõségét a demokrácia, a sokszínûség és a helyi kultúrák és hagyományok megerõsítésében.

A megbeszélést követõen, Jean-Marc Dubois elnök bejelentette, hogy az általa képviselt szervezet jelen lesz az október 12-én kezdõdõ Régiók Napjain, Brüsszelben, ahol – az EP képviselõk támogatásával – folytatni akarja a regionális televíziók fontosságának elismerését célzó tevékenységét az európai intézményekben.

Nem sokkal korábban, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a RTT adóságainak elengedését javasolta elsõ lépésként a válság kezelésére. A sürgõsségi intézkedést egy szerkezeti átalakítás követné anélkül, hogy ez a folyamat az újságírókat köztisztviselõkké változtatná.