A régiók közötti együttműködés növelheti az európai alapok felhasználási arányát

A régiók közötti szorosabb együttmûködés, jelentõs javuláshoz vezethet a 2014-2020-as többéves pénzügyi keret forrásainak felhasználása tekintetében – nyilatkozta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje, október 14-én, szerdán, a Régiók Bizottságának nyíltnapok alkalmával szervezett vitafórumán, melynek címe: “Nyitott testvér-régiók a kis- és középvállalkozások támogatására és a regionális fejlesztésre, európai alapokból finanszírozott projektek révén”.
A brüsszeli tanácskozáson részt vett Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, a Régiók Bizottságának tagja, aki “Globális gondolkodás, helyi cselekvés” címmel tartott elõadást, valamint Nicolae David, a Hunyad Megyei Tanács elnöke is. 
Az elõadásokat követõ vitán Winkler Gyula kihangsúlyozta: a Regionális Operatív Program (ROP) országunkban az egyetlen, amely meghaladja a 60 százalékos lehívási arányt. “Ha Románia helyzetét vesszük figyelembe, akkor azt tapasztaljuk, hogy az uniós finanszírozások több mint 60 százalékát csak a Regionális Operatív Program keretén belül sikerült lehívni. Ez azt jelenti, hogy a decentralizáció pozitív hatással van a projektek kidolgozására, azok finanszírozására és gyakorlatba ültetésére. Romániában, a környezetvédelmi program keretén belül 47 százalékos lehívási arányt értünk el, a humánerõforrás fejlesztésben 46 százalékot, miközben a versenyképesség területén valamivel jobban teljesítettünk, 58 százalékos felhasználásról tudunk beszámolni. Mindez annak köszönhetõ, hogy ROP viszonylag decentralizált keretek között mûködik” – tájékoztatott az RMDSZ EP-képviselõje.
“Románia jelentõs gondokkal küzd az uniós finanszírozási alapok felhasználása területén. (…). Nagy a lemaradás, de ugyanakkor óriási a potenciál a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretbe tartozó finanszírozási alapok hatékonyabb lehívásához” – pontosított Winkler. Megítélése szerint ez a potenciál a régiók közötti erõsödõ együttmûködés által növelhetõ.
“Nyolc évvel a csatlakozás után, fokozódott az európai alapok felhasználásában érintett szereplõk közötti együttmûködés. Mivel most már több tapasztalattal rendelkezünk, sokkal nyitottabbak vagyunk a régiók közötti együttmûködésre és a legmegfelelõbb partnerek megtalálására, úgy vélem, hogy fel vagyunk készülve jobb projektek kidolgozására és nagyobb teljesítmény elérésére ezen a területen” fogalmazott az RMDSZ EP-képviselõje.