A politikai pártok belső reformja nélkül nem lesz eredményes a listás szavazásra való visszatérés

A 2014-2015-ös parlamenti ülésszak tevékenységi beszámolóját ismertette Winkler Gyula EP-képviselõ
Winkler Gyula EP-képviselõ, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke hétfõi, Déván tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte a hazai pártlistás szavazási rendszerhez való visszatérést a parlamenti választások esetében. Winkler megítélése szerint, amennyiben a hazai pártok nem rendelkeznek megfelelõ politikai akarattal a szervezetek reformálása és belsõ újraszervezése tekintetében, a megyei pártlistás szavazási rendszerre való visszatérés nem éri majd el a kívánt hatást.
“2008-ban az RMDSZ volt az egyetlen politikai szervezet, amely arra figyelmeztetett, hogy az akkor újonnan bevezetett egyéni szavazókörzetes választási rendszernek katasztrofális következményei lesznek a romániai politika számára. Annak idején, jómagam is az orosz ruletthez hasonlítottam nyilatkozataimban az uninominális választási rendszert” – emlékeztetett a Hunyad megyei RMDSZ elnöke. Winkler Gyula úgy véli, az egyéni választókerületes rendszer jelentõs mértékben hozzájárult a romániai politizálási színvonal romlásához, a hazai parlament egyre gyengébb teljesítõképességéhez, valamint a politikai cselekvés minõségének csökkenéséhez. “Az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetésével nem nyertünk semmit, de nagyon közel voltunk ahhoz, hogy elveszítsünk mindent” – hangsúlyozta nyilatkozatában hozzátéve, hogy nem hisz az elõrehozott parlamenti választások forgatókönyvében.
A Hunyad megyei RMDSZ-elnök arról is beszélt, hogy a jelenlegi körülmények “ismét lehetõséget biztosítanak” a Hunyad megyei szervezet számára, a 2004-ben elveszített képviselõi mandátum visszaszerzésére. “A következõ évet munkával fogjuk tölteni, annak reményében, hogy újra esélyesek lehetünk a helyi és parlamenti választásokon egyaránt” – fogalmazott Winkler.
A dévai sajtótájékoztató célja, a 2014-2015-ös parlamenti ülésszak tevékenységi beszámolójának ismertetése volt. “Instabilitás és szerkezeti válság Európában címet kapta a beszámolóm, mert úgy vélem, hogy sajnos, a 2014-es európai parlamenti választásokat követõ évet az egyre mélyülõ válságok jellemezték, mint például az EU keleti határainál tapasztalható, Oroszország által provokált válság, a modernkori történelemben példátlan menekültáradat által okozott válság, az elhúzódó gazdasági és társadalmi válság a tagállamokban, valamint a görögországi helyzet, amely azt mutatja, hogy valójában az EU egy mély strukturális válsággal küszködik” – pontosított Winkler. Ezzel összefüggésben, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje aggodalmát fejezte ki a szélsõséges politikai nézetek súlyosbodását illetõen, a tagállamokban és az Európai Parlamentben.
“Mély bizalmi válsággal állunk szemben, amelyet a szélsõséges politikai pártok Európa-ellenes megnyilvánulásai táplálnak. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy Európa-ellenes megoldásokat igzekeznek gyakorlatba ültetni az Európai Parlamentben is. Sajnos fokozatosan elveszni látszik az európai összefogás (…). Egyik legfontosabb politikai célkitûzésem a szolidaritáson alapuló megoldásokhoz való visszatérés, valamint a közösségi módszer visszaállítása az európai döntéshozatalban” -hangsúlyozta Winkler Gyula.
Winkler Gyula EP képviselõ tevékenységi beszámolója a következõ linken olvasható:
http://www.winklergyula.ro/index.php/hu/beszamolo/instabilitas-es-szerkezeti-valsag-europaban/