A nemzeti közösségek és régiók Európája – ez a mi európai jövőképünk

Jelenleg olyan jelentős viták zajlanak az Európai Parlamentben, amelyekben az erdélyi magyar közösségnek is hallatnia kell hangját és fontos, hogy a fiatalok mondjanak véleményt az EU jövőjéről – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő csütörtökön Margittán, ahol a 6. Szabadság Feszten tartott előadást.

Az erdélyi, partiumi fiatalok érdekeit kell képviselnünk akkor, amikor az EU 2021 utáni költségvetéséről vitázunk, de akkor is, amikor az EU jövőjéről szóló vitákba kapcsolódunk be. Mi olyan Európai Uniót akarunk, amely a helyi közösségekről, az emberekről, elsősorban a fiatalokról szól. A mi Európánk nem hagyja félbe a megkezdett folyamatokat, hanem tovább fejleszti a régiókat, a jövőben is támogatja a helyi beruházásokat és amely 2021 után is megfelelő módon finanszírozza a két legnagyobb és számunkra a két legfontosabb európai politikát: a Közös Agrárpolitikát és a Kohéziós Politikát” – magyarázta Winkler Gyula, aki szerint ezért is óriási tétje van a 2019-es európai parlamenti választásoknak. „2019. május 26-án az európai választók meghatározzák az EU jövőjét. Ezért nekünk is ott kell lenni, részt kell venni a választáson, hogy ezáltal a mi európai jövőképünket támogassuk. A nemzetek, nemzeti közösségek és régiók Európája – ez a mi európai jövőképünkemelte ki az RMDSZ EP-képviselője.

Az idei Szabadság Feszt központi témája az önkéntesség volt, ennek kapcsán Winkler Gyula elmondta, az Európai Unió nagy fontosságot tulajdonít és támogatja is az önkéntes tevékenységeket. Mint mondta, az önkéntesség értékes lehetőség, tulajdonképpen egy kapu a szakmai és személyes fejlődés irányába, így lehet kapcsolatokat építeni, az egyéni versenyképességet növelni, mindezek segítenek a sikeres életpálya kialakításában a pályakezdő és családalapító fiataloknak. Az önkéntességet az Európai Unió az Erasmus programon keresztül támogatja, és jó hír, hogy 2021 után megduplázzák a program költségvetését. Az előadást követően a résztvevők az uniós intézmények szerepéről, az EU jövőjéről kérdezték a képviselőket, tartalmas beszélgetés alakult ki arról, hogy mit nyújt az Európai Unió az erdélyi, partiumi magyar fiataloknak.

A Vidéki Ifjúsági Szövetség és a Margittai Ifjak Köre közös szervezésében idén 6. alkalommal tartják a Szabadság Feszt ifjúsági rendezvényt. Az augusztus 29-e és szeptember 2-a között zajló fesztiválon szórakoztató programok mellett képzési és szakmai modulokon is részt vehetnek a helyi és környező településről érkező fiatalok.