A negatív költségvetés-kiegészítés a következő két év beruházásait veszélyezteti

Veszélyezteti a 2014-2015-ös beruházási tervek fejlesztését a kormány által bejelentett negatív költségvetés-kiegészítés – véli Winkler Gyula, aki errõl egy hétfõi dévai sajtótájékoztatón beszélt.

Ez már a második negatív költségvetés-kiegészítés ebben az évben, ami nemcsak azt jelenti, hogy rosszul tervezték meg a büdzsét, hanem azt is, hogy rendkívül alacsony mértékben folynak be a tervezett bevételek is. (…) Negatív, hogy a beruházásokra és az európai projektek társfinanszírozására szánt tételeket csökkentik, ezáltal veszélybe sodorva a következõ két év közberuházásait. (…) Az Európai Parlamentben sikerült elérnünk, hogy Románia még egy évet kapjon a 2007-2013 közötti költségvetési keret pénzügyi alapjainak felhasználására, 2016-ig, a határidõ-hosszabbítás mellé viszont az is szükséges, hogy az állami költségvetés megfelelõ mértékben finanszírozza a közberuházásokat” – magyarázta Winkler Gyula. Az EP-képviselõ szerint a büdzsé felépítésekor egyes bevételi tételek, mint például az energetikai vállalatok többletadóiból vagy a bankok profitjára kivetett plusz adóból származó jövedelmeket nem becsülték meg valósan. “Az RMDSZ támogatja az adózási alap kiterjesztését, viszont ez a mi elképzelésünkben nem azt jelenti, hogy új adókat vezetnek be és új adóalanyokat határoznak meg, hanem az adók és illetékek hatékonyabb begyûjtését jelenti, amelyet a törvények betartatásával, az adócsalás visszaszorításával lehet elérni. (…) Például az energetikai vállalatok többletadózása mindössze húsz-huszonöt százalékát hozta a tervezett összegnek, de a bankok profitjának plusz adózása sem váltotta be a hozzáfûzött reményeket” – mondta Winker Gyula.

Romániának jelenleg túlélési költségvetése van, ennek kapcsán az EP-képviselõ aggodalmának adott hangot, hogy mivel jövõben választási év lesz Romániában, a 2014-es költségvetés sem gazdasági növekedésre, az új munkahelyek megteremtésére irányul, hanem a fizetések és a nyugdíjak növelésére. Winkler Gyula arra figyelmeztet, hogy az ilyen típusú intézkedések negatívan befolyásolják a reálgazdaságot, hiszen azt is figyelembe kell venni, hogy Románia mindössze 31 százalékot ér el az európai versenyképességi átlaghoz viszonyítva.

A sajtótájékoztatón az európai parlamenti képviselõ a kormány decentralizációs terveire is kitért. “Azt hiszem, az RMDSZ az egyetlen olyan politikai alakulat, amelynek megalakulása óta kiemelt célkitûzése a decentralizáció és ennek megfelelõen is cselekszik” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aláhúzva, hogy az RMDSZ támogatja a decentralizációt, de ezt az anyagi források valós decentralizációja is kell hogy kövesse. “Például a mezõgazdasági adót, amelyet az önkormányzatok gyûjtenek össze, jelenleg át kell utalni a központi költségvetésbe. Az RMDSZ álláspontja szerint ennek az adónak helyben kell maradnia” – magyarázta Winkler Gyula. Szerinte a decentralizáció folyamatában szükség lenne a helyi, megyei intézmények átszervezése mellett magas képzettségû közalkalmazottak alkalmazására is, akik értenek az európai pályázatok lebonyolításához.