A munkaerőpiac valós elvárásaihoz kell igazítani a tagállamok oktatási rendszereit

A legfontosabb prioritás a következõ öt évben, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb útját annak, hogyan segítsünk a több millió munkanélküli fiatalnak állást találni és hogyan támogassuk a tagállamok tanügyi intézményeit, hogy felismerjék a valóságot – fogalmazott Winkler Gyula csütörtökön Strasbourgban.

Azért szavaztam meg a határozatot, amely a fiatalok foglalkoztatottságról szól, mert különösen a huszonöt év alatti fiatalokat érinti leginkább a válság, és õk mindezek ellenére hisznek az európai eszmékben” – hangsúlyozta szavazatmagyarázatában az RMDSZ európai parlamenti képviselõje. A fiatalok foglalkoztatottságáról szóló határozatot szerdán megvitatta, csütörtökön pedig elfogadta a plénum.

Winkler Gyula emlékeztetett, hogy májusban Strasbourgban több mint ötezer fiatal vett részt az Európai Ifjúsági Rendezvényen (EYE 2014), ahol Javaslatok egy jobb Európáért címmel egy dokumentumban összesítették elképzeléseiket, de arra is felhívták a figyelmet, hogy patthelyzetbe került generációról van szó, amelynek tagjai nemcsak a válság miatt vannak nehéz helyzetben, hanem azért is, mert óriási a szakadék az oktatási kínálat és a munkaerõ-piaci elvárások között.

“Nagyon örvendek, hogy sikerült támogatásommal ötven erdélyi magyar fiatalnak részt venni az Európai Ifjúsági Rendezvényen és õk is hozzájárulhattak az említett dokumentum kidolgozásához. (…) Meggyõzõdésem, hogy akkor teszünk közösségünk jövõjéért, ha a fiatalokért dolgozunk, éppen ezért együttmûködöm és támogatom kezdeményezéseiket a Magyar Ifjúsági Értekezletnek és az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek” – emelte ki Winkler  Gyula.

Mint ismeretes, múlt héten Marosfõn az EU-táborban folytatott párbeszédet fiatalokkal Winkler Gyula annak kapcsán, hogy milyen nehézségeik vannak karrierindításkor, de arról is beszélgettek, hogy mennyire eltérnek az oktatási intézmények kínálatai a munkaerõpiac elvárásaitól. Ez alkalommal szóba került a Javaslatok egy jobb Európáért címû dokumentum is, amelynek kidolgozásában erdélyi magyar fiatalok is részt vettek. Ez a dokumentum a fiatalok elvárásait, reményeit, javaslatait, ötleteit tartalmazza, amelyet a mostani strasbourgi plenáris ülés elején eljutattak minden európai parlamenti képviselõihez. A dokumentum pdf formátumban az alábbi linkrõl letölthetõ:
http://www.epgencms.europarl.europa.eu/cmsdata/upload/b9973083-b9de-4085-aa5e-39ce13bd2f25/21370-EYE_Report_EN.pdf