A mozgásszabadság hiányában az Európai Unió megszűnik létezni

A mozgásszabadság hiányában az Európai Unió megszûnik létezni – fogalmazott Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ, az Európai Parlamenthez intézett írásos nyilatkozatában. Az EP plénuma szerdán vitatta meg a Párizsi terrorcselekmények kapcsán kialakult helyzetet.

“Az EU több mint félévszázados fennállása során, soha nem szembesült a maihoz hasonló kihívásokkal, amikor az európai konstrukciót szétfeszíteni szándékozó külsõ és belsõ erõk, találkoznak. A párizsi merényletek már el is érték céljukat, hiszen úgy tûnik, a félelem és bizalmatlanság valamennyinket hatalmuk alá kerítettek”

Az RMDSZ EP képviselõje szerint, az EU és a tagállamok válaszán múlik majd az, hogy a Párizsi események lesznek vagy sem az Unió szeptember 11-ikéje.

“A legnagyobb tét ugyanakkor az EU legnagyobb erõssége is, nevezetesen a szabad mozgást biztosító övezet léte. Ennek hiányában az EU megszûnik létezni” – hangsúlyozta Winkler mai nyilatkozatában. Elmondása szerint, amennyiben a Schengeni szabályozás nem felel meg az aktuális kihívásoknak, akkor ezen változatni kell. 

“Ez csupán egy megállapodás, egy egyezmény, a tagállamok között létrehozott szabályozás, amelyet ugyancsak nekik kell a mai realitásokhoz igazítani. A Schengeni egyezmény módosítása semmiképp nem szabad újra akadályokat teremtsen az EU-ban, hanem az új körülményekhez kell alakítsa az európai biztonsági intézkedéseket és az uniós együttmûködést. A kettõs mérce alkalmazása, a képmutatás és a végtelenségig ismételt szónoklatok, amelyeket nem követnek konkrét cselekedetek, veszélybe sodorják az Uniónkat” – pontosított az RMDSZ EP-képviselõje.