A Minority Safe Pack sikeréhez összehangolt közösségi és politikai cselekvésre van szükség

Fotó: Bethlendi Tamás

 

Tisztelt küldöttek, tisztelt meghívottak! Kedves barátaim!

Megtiszteltetés számomra, hogy több mint 90 európai nemzeti, etnikai kisebbséget, nyelvi közösséget képviselő szervezet küldöttjét üdvözölhetem itt, Kolozsváron, ahol ezekben a napokban megvitatjuk, milyen jövője van a kisebbségi közösségeknek, és hogyan tudnánk közösen fellépni, hogy ez a jövő biztosabb legyen.

Erdélyi  magyarként szívemből köszöntöm Önöket: Isten hozta Kolozsvárra / Bine ați venit în Cluj /Bienvenue /Willkommen im Klausenburg. Isten hozta Önöket Kolozsvárra, amely most négy napig Európa összes nemzeti kisebbségének fővárosa lett.

Ahogy az előbb is mondtam, én erdélyi magyar vagyok, az Európai Parlament tagja, éppen ezért sokszor nehéz választani, milyen nyelven is szóljak a hallgatósághoz. Itt és most legszívesebben mindenkihez a saját anyanyelvén szólnék, de ez sajnos nem lehetséges. Az első választásom természetesen a magyar nyelv lenne, az én édes anyanyelvem, amely legközelebb áll a szívemhez, ezen a nyelven álmodok, akárcsak önök a saját anyanyelvükön. De nagyon sokszor a külső technikai körülmények meghatározóak, éppen ezért ma angolul beszélek.

Elsősorban a közösségek legfontosabb értékéről szeretnék szólni, a szolidaritásról. Mindegy, hogy nemzetekről, nemzeti kisebbségekről, európai tagállamok népességéről vagy az egész Európai Unióról beszélünk, a szolidaritás a siker kulcsa minden egyes közösségi kezdeményezésnek. Sőt, a szolidaritás olyan alapérték, amely nélkül nekünk, nemzeti kisebbségi közösségeknek minden erőfeszítésünk hiábavaló lenne.

Ma itt Kolozsváron mondhatjuk, hogy nagyon gazdagok vagyunk. A mi gazdagságunk nem más, mint az a pán-európai szolidaritás, amelyet a nemzeti, etnikai kisebbségek és nyelvi közösségek alakítottak ki a Minority Safe Pack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés  körül. Nem vagy egyedül – egymillió aláírás az európai sokszínűségért – mondja a FUEN kampány jelmondata, és meggyőződésem, hogy a kongresszus minden résztvevője hasonlóképpen gondolja. Nem vagyunk egyedül, támaszkodhatunk egymásra, szervezeteink hatékonyan működnek együtt, és így bizonyítottuk be, hogy a kisebbségek európai szolidaritása nem ismer határokat. 32 országban a több mint 90 tagszervezet közel hatvan millió európai polgárt képvisel – ez a mi szolidaritásunk erőssége, ez az a gazdagság, amelyre alapozni tudunk, amikor eddig nem tapasztalt kihívásokra kell válaszokat adnunk. Meg kell mutatnunk a következő tíz hónapban, hogy a közösségeink tagjai velünk vannak, egyetértenek erőfeszítéseinkkel és ezt konkrét módon is kifejezik: aláírásukkal támogatják a Minority Safe Pack kezdeményezést.

Büszkén állok itt Önök előtt, ugyanis öt évvel ezelőtt az Európai Parlamentben, a FUEN képviselői és a Kisebbségi Intergroup közötti együttműködésből, közös gondolkodásból született meg az ötlet, hogy az európai polgári kezdeményezést, az EU demokratikus eszközét használjuk fel a nemzeti kisebbségek elismertetésére. Nemrég, május 4-én ismét az Európai Parlamentben találkoztunk a Hit The Road címet viselő konferencián, ahol a FUEN korábbi elnöke Hans Heinrich Hansen felidézte elszántságomat, amellyel szorgalmaztam, hogy elsők között használjuk fel az európai polgári kezdeményezés eszközét, mert az Európai Bizottság figyelmét olyan törvényes hiányosságra szeretnénk felhívni, amelyet korrigálni kell: a koppenhágai dilemmáról van szó, vagyis az EU kettős mércéjéről a nemzeti kisebbségek jogainak kérdésében.  Én magam is erős érzésekkel teli időszakként emlékszem a kezdetekre, és minden elismerésem Hans Heinrichnek és a FUEN elnökségének bátorságuk miatt, hogy vállalták azokat az erőfeszítéseket, amelyek elvezettek a Minority Safe Pack kezdeményezés megszületéséhez.

Mindannyian, akik itt vagyunk most Kolozsváron, nagyon jól tudjuk, hogy nem könnyű kisebbségben élni. Ezt bizonyította a Minority Safe Pack közös kezdeményezésünk ügye is, amelyet első körben az Európai Bizottság elutasított. Akkor újabb bátor döntés nyomán bepereltük az Európai Bizottságot. Hittünk igazunkban, hogy kezdeményezésünk értékes és mélyen az európai kultúra hagyományaiban gyökerezik. A Luxemburgi Európai Bíróság nekünk adott igazat. Ennek következtében április 3-án az Európai Bizottság bejegyezte a Minority Safe Pack kezdeményezést és mi zöld utat kaptunk, hogy folytassuk az öt éve kijelölt utat.

A folyamatban kulcsszerepet játszott az RMDSZ, melynek én is tagja vagyok. A romániai magyar közösséget képviselő Szövetség, az RMDSZ 1989 decemberében alakult, a kommunizmus bukása idején, sajátos érdekvédelmi szervezetként. A romániai magyar közösség hivatalos képviselőjeként közösségünk érdekeit szolgáljuk, fontos küldetésünk, hogy országos és európai szinten is ellássuk a romániai magyarság képviseletét. Az RMDSZ 1991 óta tagja a FUEN-nek. Aktív tagjai vagyunk a legtöbb kisebbségvédelmi intézménynek, fórumnak. Ugyanakkor politikai képviseletként jelen vagyunk az önkormányzatokban, az RMDSZ-nek 195 polgármestere és több mint 2.000 helyi és megyei tanácsosa van. Képviselőink vannak Románia törvényhozásában és az Európai Parlamentben. Tevékenységünk során kiegészíti egymást az érdekképviseleti és a politikai képviseleti munka.

Kedves barátaim, érthetik tehát, amiért a FUEN és az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek frakcióközi munkacsoportjának szoros együttműködését szorgalmazom. Nekünk, európai nemzeti kisebbségiként egyszerre és ugyanazért a célért kell használnunk a közösségi cselekvést és politikai erőfeszítéseket azért, hogy biztos jövőt tudjunk nyújtani közösségeinknek szülőföldünkön. Ahogy a kisebbségvédelmi kezdeményezés ötlete egy ilyen közös munkából, jó együttműködésből született, úgy, meggyőződésem, hogy a Minority Safe Pack kezdeményezés sikeréhez és megvalósulásához is összefogásra van szükség. Szervezeteink mindent megtesznek, hogy összegyűjtsék a szükséges egy millió aláírást, sőt még többet, ez is a célja a pár óra múlva hivatalosan induló kampánynak. Ugyanakkor az elkövetkező egy év kiemelten fontos lesz a jogi előkészületek szempontjából is, amelyet az Európai Parlament Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoportja végez. Szeretnénk azokat a szabályozási javaslatokat kidolgozni, amelyet az összegyűlt aláírásokkal együtt nyújtanánk be az Európai Bizottsághoz. Ez súlyt ad törvénykezdeményezéseinknek.

Ezek a kihívások várnak ránk. Nem könnyű erőpróba előtt állunk, nem lesz egyszerű legyőzni a nehézségeket. Csak úgy fog sikerülni, ha a szolidaritás gondolatát nem tévesztjük szem elől a mindennapi munkában, amikor különböző akadályokon kell túllépni.  Be kell vonnunk a fiatalokat, és az aláírásgyűjtési kampány a legjobb alkalom, hogy szervezeteinket felfrissítsük, fiatalítsuk. Tudom, hogy Vincze Lóránt, a FUEN elnöke mekkora nyitottsággal fordult az Európai Nemzetek Fiataljai (Youth of European Nationalities – YEN) irányába, véleményem szerint ez a bizalom hamarosan eredménnyel jár.

Együtt sikerülni fog! Nemes célért küzdünk. Kezdeményezésünk mélységesen európai kezdeményezés. Az Európai Unió most a jövőkeresés útján áll. Meggyőződésem, hogy mi, az Európai Unióban élő nemzeti és etnikai kisebbségek, nyelvi közösségek nem vagyunk teher a többség számára régióinkban és országainkban. Épp ellenkezőleg, pótolhatatlan gazdagságot képviselünk. A holnap Európai Uniója csakis nemzeti kisebbségeivel teljesedhet ki. Az Egység a sokféleségben több mint jelmondat. Ez az EU sikerének receptje.

Nem vagy egyedül! Közösen gyűjtünk össze egymillió aláírást az európai sokszínűségért!

Köszönöm és sok sikert kívánok!


Elhangzott Kolozsváron, 2017. május 19-én