A megmaradás üzenete a szórványban cselekvésre késztet

Államalapító királyunk, Szent István napja bizonyára más tartalommal van jelen Budapesten, Magyarország városaiban, mint itt, Erdélyben, Kolozsváron vagy éppen a Székelyföldön, netán valamely szórványközösségben. Ám Szent István ünnepének üzenete itt, Magyarkapudon is  érvényes – indította ünnepi beszédét Winkler Gyula EP-képviselő, aki augusztus 20-án a Fehér megyei szórványfalu magyar közösségével közösen ünnepelt.  

 

Szent István királyunk alakja mindannyiunkban él valamilyen formában, olvasmányaink, képzőművészeti, zenei élményeink függvényében. Úgy vélem, őt a megmaradás késztetése vezette tetteiben, és ebből született meg az, ami ezer év után is meghatározza a magyarság útját. Szórványban a megmaradás üzenete összecseng mai jövőképünkkel, a szülőföldön való megmaradás célkitűzésével” – fogalmazott Winkler Gyula, kiemelve, hogy a magyarkapudi ünnepség is mutatja, így lehet megmaradni: összefogással, ahogy közösen ünnepel ma is a helyi közösség vendégeivel, akik Kolozsvártól Vajdahunyadig, Nagyváradtól Szászmedgyesig számos településről érkeztek a Fehér megyei szórványközösség ünnepére. “A szórványnak szüksége van az összefogásra, az együttműködésre, hogy beteljesítse ezt a jövőképet, szükségünk van arra, hogy mellettünk legyenek az erős magyar közösségek” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Emlékeztetett, ha van jövőkép és van, akire támaszkodni, meg kell határozni az utat is, amelyet szeretnénk bejárni. “Két stratégiát emlegetnek a szórványközösségekkel kapcsolatosan, az egyik a kis szórványközösségek feladásáról szól, erősítve azokat a közösségeket, amelyeknek a demográfiai mutatók alapján jövőjük van. A másik stratégia szerint, én magam is ennek vagyok a híve, nem szabad egyetlen fehér foltot sem engedni Erdély térképén, nem szabad egyetlen szórványközösségről sem lemondani, hanem igyekezni kell fenntartani azt az intézményes hálózatot, amely támpontot nyújt a legkisebb közösségnek is, hogy jövőt tervezhessen. Az iskolát, az egyházat, a civil társadalmat, az adott közösség egyéb magyar intézményeit meg kell erősíteni, mert ezek szolgálják a magyar közösség fennmaradását, a jövőt biztosítják szórványvidéken” – fejtette ki Winkler Gyula.

 

Fehér megyében Szent István napját minden évben más szórványközösségben ünneplik meg, idén Magyarkapud adott otthont a rendezvénynek, amelyet a református templomban tartottak meg. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd köszöntő beszédet mondott Dr. Lőrincz Helga, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, Nagyenyed alpolgármestere és Dr. Gudor Kund Botond esperes. Ünnepi beszédet tartott Vincze András, a Fehér Megyei Önkormányzati Tanács elnöke, Winkler Gyula EP-képviselő és László Attila szenátor, aki felvállalta a Fehér megyei magyarság képviseletét a parlamentben. Horháth Miklós református lelkipásztor bemutatta az egyházközség rövid történetét, fellépett a Nagyváradi-Olaszi Református Egyházközség kórusa, megnyitották Holányi Julianna festőművész tusrajzkiállítását.

 

Save