A közös kereskedelmi politika lehet az új Európa egyik pillére

Az EU bizalmának visszaállítása a párbeszéd újragondolása révén, egy új Európa kialakítása, amely képes megfelelni a globális piac kihívásainak, amely keretet teremt a gazdasági növekedéshez, munkahelyek létrehozásához, igazodik a fiatalok elvárásaihoz – többek között ezekrõl a témákról esett szó csütörtökön Brüsszelben, az Európa Barátai Alapítvány (Friends of Europe) éves konferenciáján, amelyen Európa aktuális helyzetét elemezték.

Winkler Gyula EP-képviselõ, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke részt vett a vitákon, amelyeken a piacvezetõ szerep megtartásáról, a versenyképesség növelésérõl és az EU elõtt álló gazdasági kihívásokról esett szó. Felszólalásában arra mutatott rá, hogy az uniós kereskedelmi politika lehet az egyik pillér, amelyre az új, versenyképesebb Európát fel lehet építeni. “Szükség van egy új Európára, amely másabb, amely versenyképesebb. Ebben az új konstrukcióban az EU közös kereskedelmi politikája lehet az egyik pillér. Új kereskedelmi megállapodásokat kell kötni legfontosabb partnereinkkel, de szükség van a Transzatlanti Egyezményre is. A polgárokat viszont megfelelõ módon tájékoztatni kell az EU-Amerikai Egyesült Államok között megkötendõ kereskedelmi egyezmény milyen elõnyökkel jár és milyen társadalmi árat feltételez. Ebben a folyamatban szövetségeseket kell keresnünk. Az európai ipar képviselõi és a különbözõ ágazati struktúrák erõs lobbytevékenységet fejtenek ki a politikai döntéshozók mellett, viszont szükség lenne arra, hogy az állampolgárokat is informálják, tájékoztassák az európai közvéleményt, legyen párbeszéd az emberekkel” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Ebben az évben az Európa helyzetét elemzõ konferencia központi témaként az EU új cselekvési tervének szükségességét járta körül. A rendezvényen jelen volt többek között Mario Monti, Olaszország volt miniszterelnöke, Joaquin Almunia, az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis, Lettország volt miniszterelnöke, akit az euró-övezetért és a szociális párbeszédért felelõs alelnöknek jelöltek a Juncker vezette új Európai Bizottságban. A konferencia házigazdája Etienne Davignon, az Európa Barátai Alapítvány (Friends of Europe) elnöke, az Európai Bizottság volt alelnöke.

Az Európa Barátai Alapítvány (Friends of Europe) idén ünnepli fennállásának 15. évét, tevékenységének köszönhetõn az évek során az egyik legerõsebb és legbefolyásosabb brüsszeli think-thank szervezetté nõtte ki magát.