A korondi eset közösségünk elleni retorzió, amely nem szolgálja sem a románok, sem a magyarok érdekeit

A korondi községháza felirat miatt kiszabott pénzbírság előzménytelen döntés, amely szembemegy a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekkel,   növeli a feszültséget és a bizalmatlanságot a többségi társadalommal és az igazságszolgáltatással szemben – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő hétfő este Strasbourgban, ahol a plénum előtt beszélt arról, hogy Korond polgármesterét 97 ezer euró értékű büntetéssel sújtottak amiatt, hogy a 93 százalék magyar lakosságú településen a hivatalos, román felirat mellett magyarul is kiírta a polgármesteri hivatal épületére az intézmény nevét.

 

https://youtu.be/9W5wGeZiueU

Felháborító, vérlázító romániai esetre hívom fel az Európai Parlament figyelmét. Egy székelyföldi község, Korond polgármesterét 97 ezer euró értékű büntetéssel sújtottak amiatt, hogy a 93 százalék magyar lakosságú településen a hivatalos, román felirat mellett magyarul is kiírta a polgármesteri hivatal épületére az intézmény nevét: Községháza. Ez annyit tesz, mind: Town Hall, avagy Hôtel de Ville. A romániai magyar közösségem elégedetlenségének adok hangot, hiszen az ítélet aránytalan, fittyet hány az európai értékrendre, szembemegy mindazzal, amit megenged a törvény és amit előírnak a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények” – emelte ki az RMDSZ EP-képviselője. Véleménye szerint egy ilyen hihetetlen, előzménytelen döntés növeli a feszültséget és a bizalmatlanságot a többségi társadalommal és az igazságszolgáltatással szemben.

A többség-kisebbség viszonyának rendezésére, párbeszédre és megoldásokra van szükség Romániában. A magyar közösség elleni retorzió nem szolgálja sem a román, sem a magyar közösség érdekeit, és végképp nem szolgálja az ország általános érdekeit” – hangsúlyozta politikai nyilatkozatában Winkler Gyula az Európai Parlament plénuma előtt.