A koronavírus elleni közös küzdelem érdekében újra kell építeni az európai szolidaritást

A világjárvány okozta válságban az Európai Unió prioritása az emberek egészsége, az emberi élet védelme, azonban ez csak akkor lehet eredményes, ha van közös fellépés és európai szolidaritás – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szavazatmagyarázatában, annak kapcsán, hogy az EP csütörtöki rendkívüli plenáris ülésén sürgősségi pénzügyi intézkedéseket fogadott el a koronavírus-járványra válaszul javasolt beruházási kezdeményezés részeként.

 

Az EP-képviselő rámutatott, hogy a legsürgősebb feladat a járvány leküzdése, a közegészségügyi rendszer megerősítése, az egészségügyi rendszerek közötti összehangolt együttműködés. „Semmi nem értékesebb az egészségnél, az emberi életnél. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a gazdaság megvédése is sürgős probléma. Már most nyomaszt a szédítő gyorsasággal kialakuló gazdasági válság. Éppen ezért ezeket a kihívásokat párhuzamosan kell kezelni. Már most el kell kezdeni azoknak a közpolitikáknak a kidolgozását, amelyek a járvány után újraindítják az EU-t. Ebben az erőfeszítésben az Európai Parlamentnek is aktívan ki kell vennie a részét” – magyarázta Winkler Gyula. Véleménye szerint kiemeltem fontos a most elfogadott beruházási kezdeményezés, melynek köszönhetően 37 milliárd euró áll a tagállamok rendelkezésére, hogy a lakosságot, az egészségügyi rendszereket és a vállalatokat tudják támogatni. Mint elmondta, ugyanúgy fontos a másik két döntése is az európai törvényhozásnak, az egyik a légiközlekedésben kialakult válsággal kapcsolatos, a másik az EU Szolidaritási Alapját érinti, melynek keretet 800 millió euróra emelték.

 

Mindezek a döntések szükségesek, de nem elégségesek. Az EU első válságintézkedései nem voltak összehangolva, ez megmutatta, hogy az európai intézmények felkészületlenek, hogy nem állt rendelkezésükre a szükséges információ, amely alapján azonnali válaszok születhettek volna. Az elmúlt napokban számos ellentmondásos, olykor kaotikus döntésnek voltunk tanúi, amelyeket a tagállamok hoztak meg. Az európai szolidaritás teljes mértékben eltűnt” – hangsúlyozta az EP-képviselő, ugyanakkor reményének adott hangot, hogy mindez alapvetően megváltozik.

 

Nagyon remélem, hogy az Európai Parlamentnek – amely rendkívüli logisztikai körülmények között szervezte meg plenáris ülését és nagyszámú képviselőnek tette lehetővé, hogy távolról szavazzon – sikerülni fog, hogy rövidesen visszahozza a napi valóságba a szolidaritás igényét és a közös fellépés szükségességét. A világjárvány nemcsak egészségügyi válságot idézett elő, hanem gazdasági és társadalmi krízist is. Az emberek élete minden tagállamban veszélyben van, az európai gazdaság komoly recesszió előtt áll, a társadalmi-szociális problémák pedig súlyosbodni fognak. A széthúzás fennmaradása magát az európai konstrukció létét veszélyezteti, éppen ezért az EU-nak elsősorban politikai választ kell adnia a válságra. Újra kell építeni az európai szolidaritást, hogy a veszélyekkel szemben közös kiállás tudjon születni. Határozottan hiszek abban, hogy a sürgősségi intézkedések középpontjában az emberek, a családok és a munkahelyek kell hogy álljanak. Ezek azok a prioritások, amelyeket az RMDSZ is szorgalmaz. A többsíkon zajló válság leküzdésére a megoldást uniós szinten kell megfogalmazni és a régiók szintjén megvalósítani, hogy az európai akciók haszonélvezői az emberek legyenek” – emelte ki Winkler Gyula szavazatmagyarázatában.

 

Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Parlament által elfogadott intézkedéseknek köszönhetően Románia több mint 500 millió eurót azonnal felhasználhat, 2020 áprilisától pedig további 637 millió euró áll az ország rendelkezésére. Az uniós szinten elérhetővé tett 37 milliárd euróból Románia 3 milliárd eurót használhat fel, ezek az összegek a kohéziós alapokból származnak, amelyet az EB átcsoportosított a koronavírus-járvány leküzdése céljából.