A Kohéziós politikát nem szabad a kevésbé fejlett régiók támogatási politikájává egyszerűsíteni

A Kohéziós politikát nem lehet a kevésbé fejlett régiók támogatási politikájává egyszerűsíteni, mert ez azt jelentené, hogy az Európai Unió feladja a szolidaritás elvét, ezen az állásponton van Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. „Az elkövetkezőkben az Európai Parlament legfontosabb témája az EU 2020 utáni költségvetésének vitája lesz, amely minden tagállamnak fontos kérdés. A közép- és kelet-európai tagállamok számára, így Románia számára is a legfontosabb költségvetési tétel a Kohéziós politika. Ennek a közpolitikának a jövőjét veszélyezteti az is, hogy a Brexit miatt általában véve is csökken az EU-s költségvetés, de a közös védelmi politika és a migráció miatt fontossá vált európai határ- és parti őrség finanszírozási szükségletei is” – fejtette ki szerdán az EP-képviselő.

 

https://youtu.be/iCg4fbzxYkY

 

Véleménye szerint az európai parlamenti képviselők érdeklődéssel várják az Európai Bizottság javaslatát az EU 2020 utáni költségvetésére, a testület elé májusban kerülhet a tervezet. „Az EB-től vannak már információink, ez alapján három forgatókönyv körvonalazódik a Kohéziós politika kapcsán. Az első változat szerint meg kell tartani a jelenlegi pénzügyi támogatás mértékét, a második variáns 95 milliárd euróval csökkentené a kohéziós politikák finanszírozását azáltal, hogy a regionális támogatásokat megszüntetné a fejlettebb tagállamok számára, a harmadik forgatókönyv pedig azt javasolná, hogy hozzávetőleg 125 milliárd euróval csökkentsék a keretet, a fejlett és tranzíciós tagállamok esetében megszüntetve a jelenlegi pénzügyi finanszírozást, és csak a kevésbé fejlett országok számára maradna meg a regionális fejlesztési politika” – ismertette Winkler Gyula, hozzátéve, hogy a második és harmadik forgatókönyv teljes mértékben elfogadhatatlan, ugyanis az épp a Kohéziós politika lényegét szünteti meg, amely az EU összetartó ereje. „Az európai régiók szükségletei különböznek, egyesek infrastrukturálisan fejlettebbek, mások viszont más területen erősebbek. Az, hogy a Kohéziós politikát sima támogatási politikává egyszerűsítjük, azt is jelenti, hogy lemondunk annak európai sajátosságáról, a régiók és tagállamok közti szolidaritásról. Most még inkább arra van szüksége az EU 27-nek, hogy visszaépítsük a szolidaritást kelet és nyugat, észak és dél között, nem pedig arra, hogy tovább mélyítsük a most jellemző megosztottságot” – hangsúlyozta.

Winkler Gyula kiemelte, Románia érdeke az, hogy saját régióinak jelentős támogatást biztosítson 2020 után is. „Ezt az érdeket akkor tudjuk érvényesíteni, ha 2018-ban látványosan felgyorsítjuk a Kohéziós politika keretéből finanszírozott projektek megvalósítását. Ismét a sor végén kullogunk, ebben az évben fel kell tornászni magunkat a középmezőnybe, hogy Románia képviselőinek legyenek konkrét érvei, amely alapján kérhessék a finanszírozás szinten tartását 2020 után is” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ EP-képviselője.